I många år har det jobbats på en teknik som ska kunna ersätta alla kablar som i dag används för att ansluta skärmar och dockningsstationer. Och nu verkar det som om wigig eller 802.11ad är redo.

Tekniken som på pappret har en kapacitet på 4,6 Gbit/s var en av de hetaste på nyligen avslutade CES-mässan i Las Vegas och en rad företag avslöjade att de har produkter på gång.

Läs också: Intel och Samsung i nytt samarbete kring trådlös laddning

I april ska Acer börja leverera TravelMate P648-familjen i Europa. Konkurrenten Asus har också bärbara på gång och första mobilen kommer från kinesiska nykomlingen LeTV. Lenovo har hakat på tåget med en dockningsstation och ThinkVision X24 Pro, en skärm med wigig som tillval. TP-Link lanserade dessutom Talon AD7200, världens första router med tekniken inbyggd.

Talon AD7200
TP-Links Talon AD7200 är den första routern med stöd för wigig.

Förutom att ansluta datorer, plattor och mobiler till skärmar och dockningsstationer kan tekniken användas för att direkt överföra data mellan dessa enheter. Någonting som kan behövas i takt med att bland annat video med 4K-upplösning blir allt vanligare.

Men även om lanseringarna är ett stort steg framåt är wigig fortfarande i sin linda. Intel och Qualcomm må ha stöd för tekniken, men än så länge krävs ett separat chipset för att implementera den. Det betyder högre pris och sämre batteriprestanda. För att tekniken ska få en lika bra spridning som wifi och bluetooth krävs att den blir helt integrerad med processorer för till exempel mobiler och plattor.

Nyckeln till wigigs imponerande bandbredd är användningen av 60 GHz-bandet för överföring av data. Valet av frekvensband avgör till stor del både bandbredd och täckning för alla typer av trådlösa nät. Fördelen med högre frekvensband är att det finns mer frekvensutrymme, vilket öppnar dörren för supersnabba överföringar. Nackdelen är att räckvidden begränsas. Wi-Fi Alliance, som sköter marknadsföreningen av wigig, beskriver användningsområdet som ”in-room connectivity”.

Läs också: Uppkopplad på 10 000 meter – så funkar wifi på flygplan

Så även om wifi och wigig skulle kunna ses som konkurrerade tekniker är de mer kompletterande än något annat. Med tanke på antalet prylar i våra framtida hem som ska kopplas upp trådlöst är det bra om flera olika tekniker och frekvenser delar på bördan för att i slutändan få så bra prestanda som möjligt.

Valet av 60 GHz är ingen slump eftersom det inte kräver några licenser för att använda frekvensbandet. Just olicensierade frekvenser är en av grundpelarna till att wifi blivit en succé. Nackdelen i det fallet är att prestanda, framförallt på 2,4 GHz, har påverkats negativt av störningar från andra prylar och tekniker. Om så också kommer ske på 60 GHz är för tidigt att säga, men den korta räckvidden minskar risken för att det ska ske.

Läs också: Fungerande wifi utan krångel.