Stockholms läns landsting, SLL, har tagit sikte på molnet. Under de närmaste åren ska landstinget lämna IBM Notes och Domino till förmån för Microsofts molntjänster.

Det innebär en mångmiljonaffär för Microsoft. SLL tecknade på nyårsafton ett treårigt avtal värt 242 miljoner kronor med mjukvarujätten.

Läs också: Postens jätteaffär klar – de får leverera it-arbetsplatser för hundra miljoner

Under övergångsperioden tillkommer ytterligare 16,8 miljoner kronor i IBM-licenser och arbete med att flytta över e-posttjänsterna. Ytterligare kostnader kan tillkomma beroende på vilka tjänster som flyttas till Microsofts moln.

Totalt handlar det om runt 45 000 anställda inom SLL vars användarkonton ska migreras till Microsoft. Det första steget blir att flytta över alla användare till Microsoft-mejltjänster, enligt Tomas Bovin på SLL IT som är programansvarig för flytten. Om det blir molnet direkt eller om Microsofts tjänster ska användas lokalt först är inte klart ännu.

Tomas Bovin
Tomas Bovin, SLL.

– Vi har en ambition att använda Microsofts molntjänst, men det finns inga beslut fattade på att vi ska göra det. Det är en del utredningar och beslut som måste genomföras, säger Tomas Bovin till Computer Sweden.

Hur snart blir det isåfall?

– Målsättningen är att börja under det här året. Med så många användare vi har är det en stor process.

Även samarbetsverktygen ska bytas ut, från IBM till Microsoft. Alla formella beslut är inte fattade, men går allt som det ska har de anställda inom SLL gått över till Office 365 senast nästa år.

Läs också: Google for Work slår konkurrenten på fingrarna – snabbare start än Office 365

Det är inte helt okontroversiellt att flytta landstingsdata till molnet. Läkare och annan sjukvårdspersonals mejlkonversationer lämnar de egna servrarna till förmån för Microsofts servrar. Något som kräver noggrann planering.

– Vi behöver göra riskanalyser och fatta beslut om vi kan gå över i molnet. Den typen av frågeställningar måste klargöras juridiskt innan vi kan börja, säger Tomas Bovin.

IBM Sverige säger till Computer Sweden att de inte vill kommentera affären.