Lars Danielsson

Eftersom jag har en bakgrund i gammel-it, ni vet när man började ett utvecklingsprojekt med att rita ett databasschema, så händer det att jag blir orolig över it-lösningarna på förlaget jag jobbar på. Tiden när man i alla fall försökte använda en teknisk plattform för allt, med komponenter som hänger ihop, är definitivt över.

På redaktionen i dag använder vi ett otal olika tjänster på webben för sådant som vi tidigare hade egenutvecklade system eller traditionella köpeapplikationer för. Jag måste erkänna att det gör mig lite orolig ibland. Kontrolldjävulen i mig protesterar, jag saknar ordning och reda. Var är den gemensamma hanteringen av användarkonton, liksom?

Läs också: Här är de 10 hetaste it-kompetenserna 2016

Men det fungerar. Vi betalar inte särskilt mycket pengar sammantaget för att använda de olika tjänsterna, vår it-avdelning behöver inte lägga ner tid på att administrera dem, med allt vad det innebär av kostnader och väntetider, och användaren i gemen är definitivt mer nöjd. I stället för att få utvecklare att begripa vad man vill ha kan man konfigurera lösningar på egen hand.

Att det är smidigt visade sig i förra veckan när hela förlaget flyttade. Vi på redaktionen jobbade hemma sista dagen innan flytten, med alla krav det innebar på tillgång till de webbtjänster vi använder. Visst, det tog några minuter att samla ihop alla användarnamn och lösenord, men väl i hemmets lugna härd fungerade allt perfekt, till och med på min tiotums surfplatta med tillhörande externt tangentbord och mus. Det största problemet var nog att skrivbordet, det fysiska alltså, i mitt arbetsrum är väl litet.

Vad vill jag ha sagt med det här? Jo, att användarnytta och -nöjdhet övertrumfar ordning och reda, samt it-arkitektur.

Läs också: Iasa släpper ny svensk bok om it-arkitektur

Det här är säkert självklart för många av er som läser det här, men jag tror också att det finns många företag och organisationer som inte tagit det här steget och att man där tvekar inför det kaos som man förmodar kan uppstå med ”fri it”.

Det finns så klart företag som behöver ha mer kontroll över sin it än förlaget jag jobbar på. Men jag tror att väldigt många som lever kvar i gamla system skulle tjäna enormt på att freestyla lite mer.