world wide web

1. Webben gör entré

Tim Berners-Lee publicerade en beskrivning av World Wide Web den 6 september 1991 på nyhetsgruppen alt.hypertext. Men trollen fick vänta några veckor innan webben öppnades för nya användare.

Linux

2. Linux debuterar

Linus Torvalds släppte den första Linuxkärnan 5/10 -91. Dagen efter började han argumentera med frivilliga utvecklare som bidrog till projektet.

internetkafé

3. Det första internetkaféet

I dag erbjuder många kaféer internetåtkomst, men så var det inte innan Wayne Gregori öppnade SFnet Coffeehouse Network 1991. Det erbjöd 25 betalterminaler med myntinkast i San Francisco-området.

Visual Basic

4. Visual Basic förändrar systemutvecklingen

Efter att Microsoft gett Alan Cooper på Tripod i uppdrag att skapa ett grafiskt utvecklingsverktyg fick man snilleblixten att koppla samman det med företagets favoritspråk Basic. Systemutveckling blev sig aldrig mer likt.

Orm

5. Python startades i liten skala

I december 1989 startade Guido van Rossum ett hobbyprojekt som var avsett att utföras under julveckan det året. Han satte i gång med att bygga en tolk för ett skriptspråk som var inspirerat av språket ABC och vara attraktivt för C- och Unix-användare. I dag har han titeln Benevolent Dictator For Life, för programmeringsspråket Python. Namnet var inspirerat av Monty Python's Flying Circus.

PGP

6. PGP är åtminstone hyfsat bra

Krypteringsmjukvaran PGP, for Pretty Good Privacy, utvecklades och började distribueras av Phil Zimmermann 1991. I mitten av nittiotalet utsattes han för en tre år lång kriminalundersökning av amerikanska myndigheter. I dag är hans skapelse accepterad.

Nokia batteri

7. Litiumjon-batterier blir verklighet

Sony började sälja laddningsbara batterier av typen litiumjon 1991. De blev mycket vanliga i konsumentelektronik och ibland har de börjat brinna.

Apple Powerbook

8. Apple släpper Powerbook

Apple hade visserligen redan visat Mac Portable, men Powerbook som kom i oktober 1991 var den första riktigt portabla Macen. Men om det smakade så kostade det också, närmare bestämt 2 500 dollar.

Norton

9. Norton Antivirus ser dagens ljus

Efter att ha förvärvat Peter Norton Computing lanserade Symantec året efter Norton Antivirus, till ett pris av 129 dollar. Det har man knappast ångrat.

Quicktime

10. Quicktime sätter fart på multimedia

Apples operativsystem System Software 6 begåvades med Quicktime 2/12 1991. Det var en multimediateknik och en mediaspelare som demonstrerats redan i maj. Då visades chefsutvecklaren Bruce Leak Apples berömda tv-reklam från 1984 med upplösningen 320 x 240 bildpunkter.”

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning