sjukhus
Västmanlands sjukhus i Västerås.

Landstinget Västmanland följer trenden och lämnar IBM Notes lokala lösningar för molnet.

Valet föll på Microsoft och Landstinget Västmanland använder sedan ett par veckor tillbaka ett intranät baserat på Sharepoint och Office 365, där all information lagras i molnet. Samtliga runt 6400 anställda följer med i flytten.

Läs också: Stockholms landsting fimpar IBM Notes för Office 365 – tecknar avtal för en kvarts miljard

Mycket av landstingets data ska dock ligga kvar på lokala servrar. I molnet hamnar administrativ information till personalen – inga patientrelaterade uppgifter.

– Spontant är det väldigt enkelt. Patientrelaterad information har inte i molnet att göra. Du mejlar inte heller vårdrelaterad information, punkt, säger landstingets it-direktör Lars Öhman.

Han menar att flytten från en lokal till en molnbaserad lösning snarare ger en ökad säkerhet. Deras egen it-personal får syssla med att skydda den känsliga informationen, och man sätter en ordentlig barriär mellan vad som är känslig information och inte.

– Genom att nyttja Office 365 vinner vi fördelen med att vi kan särskilja den tjänsten ifrån andra interna lösningar vi har inom landstinget som vi absolut inte vill ska ut någonstans, säger Lars Öhman.

Läs också: Postens jätteaffär klar – de får leverera it-arbetsplatser för hundra miljoner

Tidigare har Landstinget Västmanland använt IBM Notes för både e-post och intranät, men e-posten migrerades till Microsoft redan för ett par år sedan.

– Det ger definitivt besparingar, och det har att göra med att vi redan har Office 365 som en del av vår Officelösning. Vi har nu möjlighet att enkelt dela dokument via Onedrive och Sharepoint-funktioner som ingår i Office 365-sviten. Då kan vi avveckla andra, redundanta lösningar, säger Lars Öhman.