Javascript Python

Microsofts programmeringsspråk Typescript har väckt intresse bland Javascriptutvecklare. Det är en turboversion av Javascript, helt enkelt Javascript med extra funktionalitet.

För att köra Typerscriptkod måste man först transkompliera, översätta, den till vanlig Javascript. Och här har det varit en del problem, bland annat med kompileringsfel. Ett annat problem är att vanlig Javascriptkod som ska ingå i ett Typescriptprojekt först måste översättas till Typescript, vilket medför extra arbete.

Med Typescript 1.8 som släpptes i går, torsdag, går det att inkludera Javascriptfiler i Typescriptprojekt som översätts till Javascript, vilket bör förenkla arbetet för projekt som har en blandad kodbas. Dessutom kanske mängden kompileringsfel minskar.

Läs också: Utvecklaråret 2016 bjuder på (minst) fyra stora utmaningar

Det ska också bli enklare att använda Javascript-bibliotek, samt finnas ett bättre stöd för jsx (en xml-liknande utökning av Javascript som används i biblioteket React). Här finns mer information om Typescript 1.8.

Microsoft sparkar också i gång det öppna projektet Pyjion, med syftet att skapa en ny miljö för språket Python.

Standardsättet att köra Python-kod är att tolka den med interpretatorn Cpython. De som vill ha bättre prestanda kan prova Pypy som är en tolk (interpretator) och just-in-time-kompilator. Det innebär att viss kod kompileras till maskinkod under körningen av ett program.

Med Pyjion vill Microsoft pröva ytterligare en lösning, nämligen att göra det möjligt att använda olika just-in-time-kompilatorer tillsammans med Cpython. Det görs genom ett nytt api (programmeringsgränssnitt) till Cpython. Tanken är att Pyjion ska fungera med version 3 av Python.

Här finns mer information om Pyjion.