mail epost

Molnmarknaden när det gäller e-posttjänster är fortfarande i ett tidigt skede – men snabbt växande. 13 procent av de börsnoterade företagen världen över använder sig av en av de båda huvudleverantörerna av molnbaserade e-posttjänster.

Läs också: Bästa servern i molnet – stort test av IaaS-tjänster

Detta enligt en undersökning från analysföretaget Gartner.
8,5 procent av de publika företagen använder moln-e-post från Microsofts Office 365. 4,7 procent använder Google Apps.

Den återstående klara majoriteten använder klientprogram, hybrider, webbhotellstjänster eller privata moln som sköts av mindre leverantörer.

– Även om det fortfarande är tidiga dagar för molnbaserad e-post, så har både Microsoft och Google en betydande dragningskraft hos företag av olika storlek, i olika branscher och på olika platser, säger Jeffrey Mann, analytiker på Gartner.

– Företag som överväger molnbaserad e-post bör ifrågasätta de antaganden som finns om att offentliga moln inte skulle vara lämpligt i deras region, storlek eller bransch. Våra resultat tyder på att många olika organisationer redan använder moln-e-post, och antalet växer snabbt.

Läs också: Sanslösa siffror – så mycket är marknaden för molntjänster värd nu

Av de företag som använder de här tjänsterna är Microsoft mest populära hos större organisationer medan Google har mest framgång bland mindre företag.