data moln

– För ett par år sedan avfärdade Larry Ellison molnet som en hajp på grund av att det skakade om Oracles affärsmodell i grunden. Deras nya kärleksaffär med molnet beror på att det är vad kunderna vill ha, säger Mat Keep, ansvarig för produktmarknadsföring på MongoDB.

Det är dock inte bara snack, under de senaste månaderna har moln- och databasleverantörerna gjort en rad intressanta lanseringar.

Både MongoDB och MariaDB har lanserat nya versioner av sina databaser med integrerat stöd för kryptering. Ett viktigt steg i arbetet med att försöka lugna företag som är oroliga för säkerheten när deras data flyttas till en databas i molnet, enligt Roger Levy, affärsutvecklingschef på MariaDB.

I slutet av förra året expanderade Amazon Web Services sin tjänst RDS (Relational Database Service) till att även inkludera MariaDB.

Samtidigt passade Amazon på att presentera AWS Database Migration Service, som likt namnet ger en vink om ska underlätta flytten från datahallen till molnet.

Läs också: Därför får IBM svårt att hävda sig mot Microsoft och Amazon

Tjänsten är än så länge bara tillgänglig i en betaversion, men ska göra det möjligt att flytta mellan samma databaser och från en till en annan, till exempel från Oracle till Amazons egna Aurora eller från SQL Server till MySQL.

För företag som fördrar Microsofts moln kom en ny version av MariaDB Enterprise Cluster med MaxScale. Den ska användas för att rulla ut databasen i hybridmoln där Azure är en av plattformarna.

Hybridmoln slår ihop företagens egna datahallar med publika moln. Likt många andra traditionella it-leverantörer är dessa en central del av Microsofts molnstrategi. Nyligen släpptes en förhandstitt på Azure Stack, som ska förvandla företagens egna datahallar till ett moln. Målet är att göra det lättare för utvecklare att bygga helt integrerade miljöer som blandar egna datahallarna med Microsofts moln.

Microsoft jobbar också på att göra SQL Server mer molnvänlig med lanseringen av version 2016. Här är målen bland annat att göra det lättare att lägga till extra kapacitet och att kunna ha en backup i molnet.

MongoDB har jobbat på att förbättra Cloud Manager, ett verktyg som lovar göra det enklare att rulla ut och övervaka databasen på molntjänster.

Nyligen lade företaget till tätare integration med Azure. Med Cloud Manager kan it-avdelningen numera rulla ut databasen och de underliggande Azure instanserna samtidigt. Tidigare var det bara möjligt på Amazon. Företag som använder Googles eller Rackspaces moln måste idag sätta igång instanserna innan databasen installeras ovanpå.

Att det finns fler och bättre alternativ betyder naturligtvis inte att alla företag helt plötsligt satsar allt på ett kort. Precis som för molnområdet generellt är det en utveckling som sker stegvis.

För nystartade företag som inte har en existerande infrastruktur att falla tillbaka på är valet lätt. Den flora av molntjänster som nu finns har gjort det mycket lättare att starta nya företag, framförallt om fokus är på webben och apputveckling.

Större företag är lite mer försiktiga men har också börjat använda molnbaserade databaser på nya projekt och på områden affärsanalys. Medelstora företag har ett lite mera ”all in-tänk” när det blivit dags att uppgradera, enligt Tommy Flink, produktmarknadschef för SQL och Big Data-området.

Fördelarna känns igen från andra typer av molntjänster, till exempel att räkningen beror på användningen och att mer kapacitet snabbt kan läggas till. 
Det finns två huvudalternativ för företag som vill flytta sina databaser till molnet, antingen köper man databasen som en tjänst eller så används molnet bara som den underliggande servern på vilken databasen installeras.

Fördelen med databastjänsterna är att det går snabbt att komma igång och man behöver inte bry sig om administrationsarbetet. Baksidan är att det inte finns lika stora möjligheter att finjustera databasen. Då är det bättre att sköta databasen själv.

Än så länge har databastjänsterna inte haft ett så jättestort genomslag. Amazon DynamoDB till exempel är rankad på 26:e plats och Microsofts Azure SQL på trettionde plats på sajten DB-Engines.com.

Om potentiella fördelarna känns igen från andra typer av molntjänster så gäller samma sak för nackdelarna, inklusive prestanda, tillgänglighet samt hur och var data lagras.

Läs också: MongoDB läcker som ett såll – 35 000 databaser helt oskyddade

Att välja molnet behöver inte heller bli billigare även om man börjar från noll, speciellt om det är en databas som hela tiden behöver hantera väldigt mycket trafik.

Foursquare började köra sin MongoDB-databas på AWS, men efter att ha gjort en djuplodande kostnadsanalys kom fram till att det blev billigare att hyra plats in en datahall och använda egen hårdvara blev billigare, berättar Mat Keep.

Han berättar också om brittiska prisjämförelsesajten Comparethemarket.com som har börjat köra MongoDB i Dockercontainrar för att undvika att bli inlåst på en molnplattform. Om företag tidigare blev låsta till ett operativsystem eller en hårdvara är det nu molnplattformar som tagit över. Genom att använda containrar så får man ett visst mått av frihet, säger Keep.

Bara en fördomsfri analys av vilka krav som egentligen måste uppfyllas kan avslöja vad som kan ställa till med problem.

Även om moln tillsammans med nya områden öppnat dörren för en radda spännande alternativ är Oracles dominans på databasområdet fortfarande stor. DB-Engines utnämnde nyligen Oracle till årets databas 2015 tack vare att den växte mest.

– Jag tycker Oracle har en trovärdig strategi på molnsidan, säger Andreas Olah, senioranalytiker på IDC.

Det är i första hand privata och hybridmoln baserade på Oracles mjukvara och hårdvara som gäller, även om det öppnat upp sig en aning. Vad existerande kunder måste fråga sig om hög prestanda, tillgänglighet och prislapp fortfarande gör Oracle till rätta lösningen.


Därför är molnet ett självklart val

Tekniken har mognat och barnsjukomarna är botade. Det finns inte längre något skäl att säga nej. I CS nya kompendium "Gilla läget i molnet" kan du läsa om hur du använder molntjänsterna smartast. Ladda ner det gratis här.