Steve Ballmers tid som vd för Microsoft kan, i efterhand, sammanfattas med två punkter. Dels en misslyckad lansering av Windows 8, men kanske viktigare, en misslyckad strategi för mobilmarknaden. Varken operativsystemet Windows Phone eller Microsofts hårdvarusatsningar har lyckats göra något större avtryck. Efter de senaste siffrorna dödförklarar analytiker Windows Phone med en stor flopp-flagga på graven.
Sorry, Windows Phone. 110m lifetime sales - 4.5bn iOS & Android phones sold in the same period pic.twitter.com/CO03XWhYJg
— Benedict Evans (@BenedictEvans) January 28, 2016
Än värre för Microsoft är att dessa misslyckanden har öppnat för konkurrenter mot företagets kanske viktigaste produkt: Officepaketet.
Sedan Satya Nadella tog över vd-posten har en ny strategi för att bli en tung aktör inom området börjat ta form. Den kanske tydligaste strategiförändringen var att försöka få ut Officepaketet på så många enheter som möjligt. Tidigare försökte Microsoft använda programsviten som hävstång för att få igång försäljningen av Windows Phone. När paketet väl lanserades för Apples IOS var det så många funktioner som saknades att budskapet inte gick att missta sig på: vill du ha en riktig Officeversion får du köpa en Windowstelefon.
Läs också: Nytt bottenrekord för Windows Phone – försäljningen störtdyker
Sedan Nadella tog över har kompletta mobilversioner av Office lanserats för både IOS och Android. Att få ut Office på så många enheter som möjligt är ett måste för Microsoft, men det är ändå bara en del av företagets nya strategi. De andra delarna av strategin handlar Microsofts lösningar för enterprise mobility management, EMM.

EMM-lösningar innebär att it-avdelningen kan kontrollera säkerheten på användarnas enheter med funktioner som att avaktivera kopiera-klistra-in-funktionen. Gemensamt för de flesta av dessa funktioner är att de bygger på operativsystemets inbyggda möjligheter, med andra ord i princip Apples IOS och Googles Android. Vissa kontrollfunktioner kan läggas till, men i grund och botten bygger det på vad operativsystemet tillåter.
Microsoft har satt sig i en central postition här med EMM-lösningen Intune. Med Microsofts Enterprise mobility suite (EMS), där Intune ingår, tillkommer dessutom flera funktioner för företag, till exempel Advanced Active Directory. Det ger Microsoft ett litet försprång gentemot konkurrenter, men många av dem erbjuder även liknande funktioner genom partnerskap.
Nyckeln till Microsofts mobila strategi döljer sig i kombinationen av Microsoft Office och EMS. På ytan framstår de som två helt separata produkter, men de är i själva verket tätt sammankopplade. Microsoft har introducerat en egen uppsättning kontrollfunktioner i Intune (mobile application management policies). Några av dem är beroende av operativsystemet, men dessa funktioner kan implementeras i apparna i sig snarare än enheten. I praktiken kan Microsoft erbjuda – och har till viss del redan gjort det genom villkorad tillgång i Outlook – funktioner som är specifika för vissa appar eller Office365.
Läs också: Telefonerna har blivit bra nog – vad ska Apple och Samsung hitta på nu?
Det innebär att Microsoft teoretiskt kan utöka antalet kontrollfunktioner för sina appar oberoende av vad operativsystemet erbjuder, vilket kan visa sig vara ett viktig övertag gentemot konkurrenter. Det kanske inte ger ett så stort lyft som Microsoft hoppas på inom mobilitetsmarknaden, men det kan i alla fall ge ett välbehövligt lyft där de tidigare trampat vatten i år.
Men Microsoft behöver ändå balansera på en slak lina. Företaget är fortfarande beroende av plattformarna som Office kan köras på. Om de blir för offensiva med nya funktioner, och bryter mot Google och Apples developer guidelines, kan framtida versioner av Office komma att tas bort från App store eller Google Play. Hur Microsoft hanterar det här i framtiden återstår att se.
IDG News