I dag kör Swedbank i gång publika betatester av en ny internetbank för samtliga 3,8 miljoner privatkunder. Planen är köra den existerande internetbanken parallellt med den nya och att byta ut tjänster kontinuerligt under en treårsperiod.

Lotta Lovén, Swedbank
Lotta Lovén, chef för digital utveckling på Swedbank.

– Vi kommer att följa upp vilka tjänster kunderna använder och byta ut dem successivt. Driftstarten i dag är första steget på en lång resa, säger Lotta Lovén, chef för digital utveckling på Swedbank.

Hon uttalar sig inte om hur mycket pengar banken investerat i projektet, men beskriver det som ”den mest prioriterade digitala satsningen under de senaste åren”. Ett femtiotal personer har varit involverade i projektet under drygt ett års tid. Det mesta av jobbet har gjorts internt.

– Det har varit väldigt få konsulter inblandade, men vi har tagit in en del metodkonsulter, säger Lotta Lovén. Designmålen för den nya internetbanken kan sammanfattas i anpassning till ”alla” plattformar (mobiler, surfplattor, datorer), vilket innebär responsiv design. Ett annat mål har varit att förenkla kopplingar till andra företags och organisationers digitala tjänster.

– Men huvudsyftet är att generera kundnytta och möta kundernas förväntningar på en modern digital bank.

Swedbank ny nätbank

Redan innan betastarten har 40 000 kunder testat den nya tjänsten, med start i oktober förra året. Man har haft fysisk kontakt med 5 000 av dem och digital kontakt med ännu fler. Kunderna har både kunnat rapportera fel och framföra synpunkter.

Läs också: Paypal och Klarna får se upp – nu kommer Swish betaltjänst för e-handeln

Som Computer Sweden rapporterat under flera år har Swedbank återkommande drabbats av driftsproblem för internetbanken. Bara under slutet av förra året kan man nämna inloggningsproblem i november och att sajten låg nere både i november och december. Längre tillbaka i tiden noterades ett allvarligt datorhaveri som ledde till att kunder inte kom åt sina pengar och att både internet- och mobilbankerna låg nere. Det var i april 2014, och däremellan har fler problem rapporterats.

Hur har de problem som inträffat påverkat hur ni jobbar?

– Bland annat har det påverkat vårt sätt att arbeta med förändringar av våra driftsmiljöer och hur vi gör riskanalys av varje förändring, samt hur vi förbereder oss för fel, säger Jan Fecko, ansvarig för it-drift på Swedbank.

– Driftstabilitet hanteras på högsta nivå i banken och är något vi alltid arbetar hårt med. En stabil infrastruktur är vårt absoluta huvudfokus, men enskilda händelser har inte påverkat utvecklingsprojektet, säger Lotta Lovén.

Har ni funderat på att lägga ut driften av internetbanken på en publik molntjänst?

– Just nu kör vi driften internt, men vi ser regelbundet över om det finns andra effektivare sätt som lever upp till bankens krav. Vi ser i dag inte att det publika molnet kan leva upp till våra krav inom de kommande tre till fem åren, men vem vet vad som händer efter det eller om det publika molnet mognar snabbare än vi tror, säger Jan Fecko.

Läs också: Krasch, boom, bang! Minns du it-haverierna från året som gått?

Rent tekniskt byggs de nya lösningarna med Javascript för de användarnära tjänsterna. Javascript användes på klientsidan redan för den gamla internetbanken, skillnaden är att mer av logiken ligger på klienterna i dag och att de anropar bakomliggande servertjänster via api:er. Tidigare låg mer logik på servern. Ramverket Angular för Javascript används för nyutvecklingen.

Fakta

2015 var antalet inloggningar på Swedbanks internetbank 850 miljoner. Det kan jämföras med 500 miljoner 2011.