Ericsson

För att nå gigabithastighet har Ericsson kombinerat fyra olika tekniker med hjälp av ny mjukvara och hårdvara. De två grundbultarna är carrier aggregation och mimo (multiple input, multiple output).

Carrier aggregation gör det möjligt att kombinera flera kanaler på olika frekvensband för att få en snabbare länk. För att komma upp i de riktigt snabba hastigheterna krävs tre kanaler. Mimo, å andra sidan, är en teknik som använder flera antenner för att skicka och ta emot data. För att nå gigabitgränsen använder Ericsson fyra antenner för att skicka data.

Företaget har dessutom implementerat bättre signalkodning och en ny teknik för att minska interferens kallad Lean Carrier.

Läs också: Ericsson har en fungerande 5g-telefon – och den väger 150 kilo

För att allt det här ska fungera krävs det först och främst att operatörerna har tillräckligt med spektrum och är villiga att uppgradera sina nät. Dagens LTE-telefoner har en en maxhastighet 600 Mbit/s så det är en begränsning. En av orsakerna till det är att mimo än så länge bara används för att snabba upp wifi.

Alla löften om hastigheter i trådlösa nätverk ska dock tas med en nypa salt. Vad den verkliga hastigheten blir beror på en massa faktorer, till exempel hur många användare som är uppkopplade mot en basstation eller accesspunkt. Uppgraderingen handlar dock inte bara om att öka maxhastigheten för en mobil utan medelhastigheten i hela nätet.

Ericsson lär inte bli det enda företag som visar snabbare lte på Mobile World Congress av den enkla orsaken att nätleverantörernas öden under de kommande åren beror just på 4G-uppgraderingar. Det kommer dröja länge innan 5G blir en kassako.

Det finns annan orsak, en som ligger närmare oss alla, varför snabbare LTE är viktigt. Det kommer också dröja länge innan 5G-näten bara har en någorlunda täckning. Innan det sker är det LTE som får bära stora trafiklasset och för att skillnaden mellan de två inte ska förstöra användarupplevelsen måste LTE hänga med.

Läs också: 5G ska bli den gyllene generationen. Men hur länge måste vi vänta egentligen?

Snabbare LTE är långt ifrån det enda som Ericsson och konkurrenterna tänker demonstrera på Mobile World Congress. Andra nättekniker som lär dyka upp är LTE anpassat för Internet of Things, LTE-U (som använder samma frekvenser som wifi) och naturligtvis 5G.

Ericsson ska också visa ny mjukvara som operatörerna kan använda för att övervaka hur deras nät mår. Inte världens sexigaste område, men ett som kan hjälpa förbättra prestanda. Ericssons Service Operations Center övervakar hur tjänster som video och surf funkar i realtid.

Fakta

Mobile World Congress i Barcelona den 22–25 februari är värdens största mässa för mobilindustrin. Här samlas alla stora leverantörer av både mobiler och mobilnät. Som vanligt bevakar Computer Sweden mässan på plats.