molnet

Open Networking User Group (Onug) har dragit i gång en arbetsgrupp med syfte att få molnleverantörer att förbättra interoperabiliteten mellan publika och hybrida moln, med andra ord underlätta för kunder som vill skapa hybridmoln. Namnet är Open Hybrid Cloud Working Group.

– Det är vilda västern vad gäller att anlita molnleverantörer. Ett mål för arbetsgruppen är att skapa en gemensam spelplan för de största leverantörerna av publika moln, säger Nick Lippis, medgrundare av Onug och oberoende analytiker.

Läs också: Därför får IBM svårt att hävda sig mot Microsoft och Amazon

Man kan tycka att det går tretton på dussinet av sådana här arbetsgrupper. Det som kan komma att ge just den här en viss tyngd är dess medlemsföretag, bland annat General Electric, Fedex och Citigroup. Se faktarutan för en lista på samtliga tio medlemsföretag.

Arbetet kommer att fokusera på fem områden: säkerhet, kontrakt, kompetenskrav, begränsning av inlåsningseffekter och tekniska arkitekturer.

– För närvarande finns det inga användare av hybridmoln. Det finns användare av publika moln och av privata, och de hanteras helt separat. Det finns inga gemensamma kontrollpunkter, säger Nick Lippis.

Läs också: Trots allt snack om molnet – stordatorn vägrar fortfarande att dö

Ett stort problem är att det i praktiken bara fungerar att flytta jobb mellan privata och publika moln om man håller sig till verktyg och tekniska plattformar från en leverantör, till exempel Microsoft eller VMware. Ett typiskt problem vad gäller tekniska arkitekturer är att många interna datacenter använder virtualiseringlösningar från VMware, medan många publika moln använder lösningar från till exempel Xen och Red Hat.


Därför är molnet ett självklart val

Tekniken har mognat och barnsjukomarna är botade. Det finns inte längre något skäl att säga nej. I CS nya kompendium "Gilla läget i molnet" kan du läsa om hur du använder molntjänsterna smartast. Ladda ner det gratis här.

Fakta

Cigna, Citigroup, Credit Suisse, FedEx, General Electric, Intuit, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, UBS och Unilever.