Två trender styr idag utvecklingen av nya trådlösa och mobila nät: behovet av snabbare nät för att bland annat kunna hantera högupplöst video och strömsnåla nät som är anpassade för att hantera boomen för IoT och maskin till maskin-tillämpningar.

trådlösa nätverk
Foto: Bertil Strandell/Teracom

För att fortsätta vara relevanta måste både wifi och LTE hänga med i den här utvecklingen. I konkurrensen om vilken teknik som ska koppla upp våra hem, bilar och en massa andra prylar har det redan dykt upp nya tekniker som vill ta över området, till exempel sigfox och lorawan.

Läs mer: Strömsnålt och lång räckvidd – Halow ska koppla upp internet of things

Så det var inte speciellt överraskande när Wi-Fi Alliance för en dryg månad sedan lanserade halow, en version av wifi som är baserad på 802.11ah och anpassad för uppkopplade prylar.

Halow gör det möjligt att använda wifi på 900 MHz-bandet, vilket gör att tekniken både får en längre räckvidd och blir bättre på att ta sig igenom väggar. Hastigheten är med flit låg för att kunna göra halow både strömsnål och billig. En hastighet på några hundra kilobit per sekund är fullt tillräckligt för en fuktsensor i källaren. Med en maxhastighet på 18 Mbit/s ska halow också kunna användas för att koppla upp till exempel en säkerhetskamera, enligt Kevin Robinson, marknadschef på Wi-Fi Alliance.

Att bara ha själva nättekniken räcker inte för framgång på IoT-området. Så Wi-Fi Alliance håller också på att fila på ett nytt sätt att ansluta och konfigurera enheter utan display och alla former av tangentbord eller knappsats. Alla tekniker som vill få ett brett genomslag måste också vara lätta att använda.

Om det är något som talar emot halow så är det tajmingen. Wi-Fi Alliance ska inte börja certifiera produkter för att garantera interoperabilitet förrän 2018. De första produkterna lär komma tidigare, men det ger fortfarande konkurrerande tekniker chansen att bita sig fast.

Ett stort steg för LTE-lägret är introduktionen av så kallade kategori 0-produkter, som ska se dagens ljus i år.

Men om wifi ligger på efterkälken när det gäller att koppla upp prylar, så är det LTE-lägret som försöker komma i kapp på supersnabba uppkopplingar. Utvecklingen av LTE-U och LAA (licensed assisted access) ska ändra på det genom att använda överflödet av frekvenser som finns på 5 GHz-bandet.

Läs mer: Ny wifi-teknik fixar mobiltäckningen inomhus – men operatörerna segar

Enklaste sättet att öka hastigheten är att använda mer spektrum, så det är ett logiskt val av telekomleverantörerna. Men eftersom 5 GHz-bandet redan används av wifi så är det ett långt ifrån okomplicerat alternativ. Stötestenen är om LTE kan samsas med wifi på ett sätt som inte påverkar prestanda.

– Förespråkare för både LTE och wifi är överens om att wifi-användarna måste skyddas. Att deras uppkopplingar skadas är inte ett acceptabelt resultat, säger Kevin Robinson.

Att säga eller skriva i en pressrelease att wifi-användare måste skyddas är väldigt enkelt, men att också förverkliga det löftet blir inte så lätt.

Wi-Fi Alliance har med stöd från både sidor börjat arbeta på ett test som kunna säkerställa att en mobil som använder LTE-U delar utrymme rättvist med en bärbar eller platta med wifi. Ett första utkast ska presenteras på en workshop som anordnas på onsdag.

– Utkastet visar att vi har gjort stora framsteg, men det är fortfarande mycket arbete kvar. Det räcker inte med att bara utveckla ett test. Testet måste valideras och sedan måste vi se till att alla också använder det, säger Kevin Robinson.