server

En rapport från ansedda analysfirman Janco Associates har sänt kalla kårar genom den amerikanska it-branschen. Utvecklingen när det gäller nya it-jobb har i princip stannat av i januari månad. Bara 5300 nya it-jobb skapades i staterna under årets första månad – vilket ska jämföras med 15900 samma månad förra året.

I rapporten konstateras att cio:er bara under de senaste veckorna blivit mycket mer försiktiga att starta nya projekt.

Läs också: De slåss om herravälde i it-världen. Men hur mår egentligen jättarna?

– Många cio:er och cfo:er har blivit oroade över nedgångarna på börsen, säger vd:n MV Janulaitis i en kommentar till rapporten. Som ett resultat av detta har de börjat bromsa nya it-initiativ som inte har starkt stöd från ledningen. Vi har gjort intervjuer med ett femtiotal cio:er under de senaste veckorna och de har varit mycket mer pessimistiska än tidigare.

Det här innebär också att totalsiffran över antalet skapade it-jobb i USA väntas sjunka under 2016 för första gången sedan 2012. Nu kommer den att landa på strax över 100 000 jämfört med 113 000 förra året.

Skälen till den plötsliga pessimismen är turbulensen på de finansiella marknaderna, osäkerheten som följer med presidentvalet samt den internationella instabiliteten.

– Nu försöker cio:n och ledningen balansera förväntningar med den här osäkerheten som deras företag möter.

På plussidan konstaterar MV Janulaitis att cio:n upplever att det fortfarande går att få ökade anslag till it-relaterade aktiviteter, men det kräver att det finns goda ”business case” som har stöd från den operativa delen av företaget.

– Få it-initiativ godkänds för att uppgradera tekniken bara för att tillfredsställa att it-avdelningen har de senaste grejorna.

Läs också: Varför välja mellan Trump och Clinton när man kan få en superdator till president?

Rapporten från Janco är inte de enda orosmolnen som dykt upp i USA sedan årsskiftet. Flera it-företag har rasat på börserna de senaste veckorna.

Linkedin som varit en gunstling bland amerikanska investerare tappade 40 procent av sitt börsvärde på ett bräde när de rapporterade för sitt fjärde kvartal – framför allt som en följd av sämre prognoser för 2016 än väntat.

Också beslutsstödsraketen Tableau Software har gått igenom ett dramatiskt ras senaste veckan, och börskursen gick ner med 50 procent efter deras rapport för fjärde kvartalet – och även i det här fallet var det besvikelse över prognoserna för 2016 som var det grundläggande skälet.