Frank Zappa
Artisten och kompositören Frank Zappa i Hamburg 1971. Foto: Heinrich Klaffs (CC)

Amazons molntjänst Lambda är en intressant lösning för att köra programkod som triggas av olika händelser. Koden kan anropa vissa andra Amazontjänster, till exempel för att hantera data.

Läs också: Microsoft trimmar Javascript och Python

Visst finns det servrar någonstans som kör koden, men den är inte knuten till någon specifik server. Och, kanske mest intressant, man behöver inte administrera eller betala för några serverinstanser i molnet. Därför brukar epitetet ”serverlös” användas för Lambda.

Nu har Rich Jones från nätverket gun.io för frilansande utvecklare presenterat Zappa som är ett Pythonbaserat ramverk för att utveckla applikationer som körs på Lambda och som även utnyttjar Amazontjänsten API Gateway för att hantera api:er. API Gateway kommer in i bilden för att underlätta anrop av tjänster från kod som körs på Lambda.

Läs också: Här är Amazons nya lösning för internet of things

Jones skriver i ett blogginlägg att Zappa ”hanterar all konfiguration och distribution av kod automatiskt”. Man ska kunna distribuera en ”oändligt skalbar applikation till molnet med ett enda kommando”. Och allt detta ska kunna ske till en bråkdel av kostnaden för en traditionell webbserver.

Det låter som en hyfsad försäljningsslogan.