iot kriminella

Enligt Cisco finns i dag tio miljarder prylar uppkopplade mot internet. Som alla vet är det här accelererande. Det förändrar vardagen både i hemmet, på fritidsaktiviteterna och på jobbet. Till det bättre ofta – det är ju fint om pillerburken kan tala om för dig att det är dags att ta dina mediciner, eller att du kan hänga på förskolebarnet sensorförsedd ryggsäck i händelse av att hen skulle ge sig ut på eget äventyr under utflykten.

Men som alltid när det gäller snabbt växande områden så tar det inte lång tid innan en skuggsida växer fram – så också när det gäller internet of things.
Senaste tiden har en rad varningar utfärdats. Till exempel kommer det att skapas en svart marknad av rang. Enligt analysföretaget Gartner har det redan år 2020 vuxit fram en svart marknad som är värd mer än fem miljarder dollar. Denna består av falska sensorer och videodata från IoT-enheter som kan användas för brottslig verksamhet.

Läs också: Kryptering är inget hot mot polisens arbete enligt ny studie

Det här är risker som eskalerar snabbt – och som rymmer en komplexitet som it-chefer och företagsledare hittills inte ställts inför.

– Internet of things ger en enorm möjlighet att samla in data om oss och vår miljö. Integriteten av dessa uppgifter kommer att vara viktig både för personliga och affärsmässiga val, vad gäller allt från medicinska diagnoser till miljöskydd, från kommandon att justera maskiner till identifiering och auktorisering av fysisk access, säger Ted Friedman, analytiker på Gartner.

– En svart marknad av falska eller korrupta sensorer och videodata innebär att data kan äventyras eller bytas ut mot felaktiga eller manipulerade data. Detta scenario kommer att driva tillväxten av integritetsprodukter och tjänster, och resultera i en livlig diskussion om den personliga integriteten.

Det är dock inte bara falska sensorer som det varnas för när det gäller internet of things. I veckan har en högljudd diskussion i USA brutit ut kring underrättelsetjänsternas allt större intresse för området.

På ett seminarium i Washington nyligen sa NSA:s chef Michael Rogers att det är dags att göra hemmaprylar säkrare, men han talade inte om hur alla uppkopplade prylar ökar möjligheterna för hans egen övervakningsmyndighet. Det skriver The Guardian.

Läs också: Säkerhetsupprop mot internet of things: "Låt oss se källkoden!"

Då var USA:s underrättelsechef James Clapper mer rakt på sak i ett vittnesmål i senaten i veckan: ”I framtiden kommer underrättelsetjänster använda internet of things för identifiering, övervakning eller för att få tillgång till nätverk eller användaruppgifter”.

Han namngav ingen underrättelsetjänst som skulle ägna sig åt övervakning av de uppkopplade prylarna, men säkerhetsexperter som undersöker internet of things tar för givet att USA och andra underrättelse- och övervakningstjänster kommer att fånga upp de signaler de nya enheterna avger, precis som de gör med mobiltelefoner i dag, skriver The Guardian.

Sammantaget kommer hoten och riskerna som internet of things för med sig att göra att företagen måste omlokalisera en hel del kostnader kopplade till säkerheten. Säkerhet kopplad till internet of things kommer 2020 att uppta 20 procent av säkerhetsbudgeten, enligt Gartner, mot en procent 2015.