Volvo IT

I slutet av oktober tecknades avsiktsförklaringen mellan HCL och Volvo, efter att den indiska leverantören gått segrande ur en budstrid mot IBM. 900 miljoner kostar det indierna. I dag meddelar parterna att affären är klar också rent formellt.

Läs också: Stor oro på Volvo IT i Göteborg – men HCL och Volvo lägger locket på

Det här innebär att HCL både blir hela Volvogruppens outsourcingpartner och att de tar över de externa kunder som Volvo IT haft. Enligt pressmeddelandet som går ut under tisdagen övertar HCL 40 kunder i Norden och Frankrike.

Som Computer Sweden skrev förra veckan har Volvo IT:s personal haft ett val om att gå över till HCL eller stanna kvar som anställda på Volvo. Hur många som valt att gå över eller stanna kvar är inte känt.

Att döma av pressmeddelandet verkar dock både HCL och Volvo räkna med personalen följer med i affären: ”2500 högt kvalificerade människor som arbetar för Volvo går över till HCL över elva länder”, skriver de.

Läs också: Assa Abloy tecknar jätteavtal med Wipro – kastar ut Volvo IT

Så här kommenterar Olle Högblom, cio i Volvokoncernen och vd för Volvo IT, jätteaffären:

– Genom att kombinera styrkorna hos HCL med de överförda delarna av Volvo IT får vi en organisation med formidabel kapacitet och en stor förståelse för Volvokoncernens behov och möjligheter. Detta och den kulturella passformen mellan våra två organisationer är grunden för ett partnerskap som ger långsiktiga och strategiska fördelar för Volvokoncernen. Jag är övertygad om att HCL kommer att visa sig vara en enastående partner även för andra kunder och att våra tidigare anställda i Volvo som nu ansluter till HCL kommer att uppleva att de blir en viktig del av en ledande global it-leverantör.