5g
Mobile World Congress.

För de flesta är nya mobiler det mest spännande på Mobile World Congress, men med ett 5G-race som börjar hetta till, snabbare lte runt hörnet och nya tekniker som ska koppla upp hemmet för en billigare peng lovar nätverksområdet också mycket spännande.

Mobilnäten står inför stora förändringar på alla sätt och vis. Målet är att kunna erbjuda bättre prestanda för alla typer av enheter, från mobiler till bilar, uppkopplade hem och fabriker.

Varje ny nätgeneration öppnar dörren för mer konkurrens. Därför måste Ericsson, Huawei och Nokia demonstrera att de har 5G under kontroll redan i det här skedet. Det är också viktigt att visa hur 5G-näten ska användas. Nokias lista över tillämpningar för 5G-eran inkluderar uppkopplade industrirobotar, självkörande bilar och VR med två personer i samma miljö.

Läs också: Ericsson har en fungerande 5g-telefon – och den väger 150 kilo

Vad MWC förhoppningsvis kommer att visa är att leverantörerna har tagit några steg närmare riktiga mobilnät. Det verkar troligt eftersom prototyper för fälttester ska dyka upp innan årsskiftet.

Minst lika viktigt som utvecklingen av 5G är i det här läget vad som ska hända med 4G-tekniken lte under de kommande åren. Ericsson har redan sagt att det ska visa gigabit-lte och ZTE en teknik det döpt till lte on power. Den ska användas för att koppla upp basstationer inomhus via elnätet. 

Förutom höga hastigheter, anpassas både lte och 5g för internet of things. Vilka tekniker som ska användas för att koppla våra prylar blir ytterligare ett hett område på MWC, enligt Matt Hatton, vd på analysföretaget Machina Research.

För nya teknikutmanare som sigfox och lorawan gäller det att hitta sina användningsområden och slå igenom på bredare front så fort som möjligt

Utvecklingen på IoT-området handlar inte bara om nya tekniker utan också hur och när gamla tekniker, framförallt gsm, ska pensioneras. Än så längre har de europeiska operatörerna inte varit lika högröstade om sina planer som operatörer i andra delar av världen, enligt Matt Hatton.

Företag som lägger mycket krut på IoT måste börja tänka på hur det ska kunna leva utan gsm. Än så länge är det alldeles för få som gör det, menar Matt Hatton.

Läs också: Stora oklarheter runt Telias 5g-löfte till Stockholm

Den förändring som sker handlar inte bara om lte och 5G, utan också om hur näten byggs. Mobiloperatörerna har sett den flexibilitet som virtualisering erbjuder fördelar och vill dra nytta av samma fördelar.

Teliasoneras Allan Kochs berättade nyligen om så kallad network splicing, en funktion som virtualiseringen av mobilnäten ska möjliggöra. Den gör det möjligt för operatörerna att konfigurera logiska och inte bara fysiska nät. Dessa ska sedan kunna skräddarsys utifrån vilka tjänster som näten ska bära, till exempel tilldela mycket bandbredd till hd-video.

Mobile World Congress öppnar sina dörrar på måndag, men Samsung, LG, Huawei och ZTE ordnar evenemang och presskonferenser redan på söndag.