It-köpen fortsätter att lämna it-avdelningarna. Till 2019 kommer 47 procent av alla it-köp världen över att ske i andra delar av verksamheten, enligt en ny rapport från IDC. Det är en ökning med tre procentenheter jämfört med 2015.

Trenden är tydlig, inte minst i Nordamerika. Av de 324 miljarder dollar som amerikanska och kanadensiska företag lade på it förra året, stod andra delar av verksamheten än it-avdelningen för 58,2 procent av notan. I Europa och Mellanöstern, EMEA, ligger motsvarande siffra på 38,1 procent.

Läs också: Oroande siffror från USA – nu drar cio:erna i nödbromsen

Men de nordiska länderna ligger långt efter, här har cio:erna fortfarande stor kontroll över it-inköpen. Enligt IDC:s undersökning Nordisk CXO 2016 spenderas bara en dryg fjärdedel, 25,4 procent, av verksamheten. Resten av inköpen betalar it för.

Jason Andersson, IDC
Jason Andersson, IDC.

Men också här har verksamheten fått allt större inflytande. Numera är de involverade i över hälften av köpen, även om det är it som håller i plånboken i tre av fyra köp.

– Förra året var första gången som vi i Norden såg att verksamheten hade påverkan på över 50 procent av köpen, och den trenden har befästs i år, säger analytikern Jason Andersson på IDC. 

En av förklaringarna till att allt fler affärer sipprar ut i verksamheten och till användarna är att många upplever att det blivit enklare.

– Det handlar om att it blivit enklare att köpa när man köper det som en molntjänst. Då upplever man att det inte behöver ha så stora konsekvenser för verksamhetens övriga it.

Läs också: Ingen gillar väl måndagar – men värst är det för it-chefen

En annan är ett tätare samarbete mellan it och resten av verksamheten. När parterna får lista sina mål och utmaningar i IDC:s rapport ligger de nära varandra.

– Jag tycker att man kan se en korrelation mellan affärens prioriteringar och hur it ser på sina utmaningar. Tiden när it hade en strategi och verksamheten en annan är lite grann förbi, säger Jason Andersson.

– Då behöver man vara involverad i båda två för att få en full förståelse för besluten som ska fattas.