Lars Danielsson.
Lars Danielsson.

Visst är det kul att det händer mycket inom dataanalys, beslutsstöd, big data, databaser och datahantering i allmänhet. Men det börjar bli larvigt, vad gäller lanseringar.

När jag kollade nyhetsflödet i torsdags möttes jag av:

Tämligen ”datacentriskt” för en snabb kopp kaffe i Ringens köpcentrum på Södermalm.

Det är tydligt att väldigt många, både företag och utvecklare inom den öppna rörelsen, anstränger sig för att inte missa analyståget. Mängden lanseringar tyder på att det fortfarande handlar om en omogen marknad. Om man ska lära sig något av historien så är det att utbudet så småningom kommer att stabiliseras och bli mindre omfattande.

Så, frågan är vilka leverantörer, produkter och ramverk man ska satsa på. Bland kriterierna för valen märks pris, prestanda, skalbarhet, att ligga långt fram tekniskt och att man kan räkna med att lösningarna finns kvar och vidareutvecklas.

Jag ser fyra rimliga huvudspår:

För det första, trots allt, lösningar från Apache. Det gäller ”bara” att välja rätt mellan konkurrerande ramverk från öppenkällkodsjätten. De som redan har investerat i Hadooplösningar bör kanske bygga vidare på dem, men för de som inleder satsningar är ramverket Spark intressant att titta på. I praktiken handlar Apachebaserade val ofta om leverantörer som Mapr, Cloudera och Hortonworks.

För det andra, vad helst Amazon erbjuder i form av datatjänster, så väl enkla grundläggande, som sammansatta och även nyskapande. Kan man sy ihop lösningar själv som inbegriper olika Amazontjänster är mycket vunnet. Men det kräver sin man eller kvinna.

För det tredje, Microsoft som inte bara har kunskap och intressanta produkter och tjänster, utan även ett fokus som är delat på både molntjänster och lokalt installerade lösningar. Dessutom är Microsoft en väl etablerad leverantör hos etablerade, mellanstora företag som inte har utpräglat webbfokus.

För det fjärde, lite udda leverantörer som Splunk och Marklogic som erbjuder egna lösningar på analys- och datahanteringsproblem. Det utmärkande för dem är att de liksom Microsoft försöker erbjuda så heltäckande plattformar som möjligt.

Krydda anrättningen med ett genomtänkt val av slutanvändarlösningar, till exempel från Tableau eller Qlik. Här har Microsoft en viss fördel, eftersom företaget även har klientlösningar i sortimentet, dock inte lika specialiserade som de från Tableau och kompani. Det finns även en del intressanta leverantörer av molnbaserade slutanvändarlösningar.

Var kommer Oracle, SAP, IBM, Teradata, Sas Institute och andra mer etablerade leverantörer in i bilden? Ja, det är frågan. Man ska inte bortse från att de här företagen fortfarande har stora marknadsandelar, men innovationstakten är inte lika hög som för mer färska leverantörer. Ett möjligt undantag är SAP som verkligen satsar järnet på minnesdatabsen och plattformen Hana.

Summa sumarum, valen av datahanteringslösningar är svårare än någonsin.

Lycka till!