iot

Länge dominerade en gammal Ericsson-siffra om att 50 miljarder prylar skulle vara uppkopplade 2020 – en siffra som även Cisco skrivit under på, och som har återgetts oändliga gånger de senaste åren.

Nu kommer en ny prognos från analysföretaget Gartner, som indikerar att Ericsson nog var lite väl optimistiskt. Gartner tror på en 30-procentig ökning i år och att de uppkopplade enheterna därvid lag är 6,4 miljarder i slutet av 2016. Detta skulle i så fall innebära att 5,5 miljoner nya prylar kopplas upp varje dag mot nätet.

Läs också: Så ska framtidens fibernät klara kraven på snabbhet och kapacitet

Sen bara fortsätter det. Om vi hoppar till 2020 finns plötsligt 20,8 miljarder uppkopplade prylar.

Men Gartner bryter ner sin analys mer än så. Till exempel visar det sig att konsumentprylar har mest bråttom att bli uppkopplade: 65 procent av alla uppkopplade prylar kommer att rikta sig mot konsument 2020.
Det innebär å andra sidan att 35 procent är företagsprylar – vilket faktiskt gör sju miljarder saker.

Och om man kollar på hur mycket konsumenter respektive företag verkligen spenderar på internet of things-lösningar så är det jämnt skägg (om man slår ihop de båda företagskategorierna i Gartners mätningar).

Konsument dominerar den uppkopplade basen…

… men själva omsättningen är ganska lika mellan konsument och företag.

I övrigt konstateras att fler än hälften av alla nya affärsprocesser och system kommer att innehålla någon form av internet of things fram till 2020.

Läs också: Internet of things ger nya affärer – tre tips för att lyckas

Dessutom tror företaget att 75 procent av alla projekt kommer att ta mer än dubbelt så lång tid att genomföra än vad som är planerat.

Fakta

Missa inte vårens heta IoT-event, Internet of Everything, den 11 maj i Stockholm. Här får du möta företagen som har investerat i IoT-lösningar och uppstickarna som gör tekniken möjlig som delar med sig av sina strategier, misstag och framgångssagor. Läs mer och anmäl dig här