Det är inte några nya coola funktioner, någon knivskarp kamera eller blixtsnabb processor som får smartklockan Samsung Gear S2 Classic 3G att sticka ut på marknaden. Nej, det är ett inbäddat kort som snart kommer att förpassa de sim-kort vi känner till sin grav.

Läs också: Samsung drar ifrån Apple på mobilmarknaden

Gear S2 är den första enheten i världen som får stöd för e-sim, embedded sim, som är en ny standard från mobiloperatörernas branschorganisation GSM Association. Istället för att stoppa in ett sim-kort tillhörande rätt operatör, finns sim-kortet inbäddat och det går att välja bland alla operatörer som är anslutna till systemet. Både svenska Teliasonera och norska Telenor finns med på listan.

Samsung Gear S2 Classic 3G
Samsung Gear S2 Classic 3G.

Till en början gäller standarden för wearables och surfplattor, men enligt GSMA kommer den att spikas också för mobiltelefoner i juni.

På telekomanalysföretaget Northstream har man länge gått och väntat på att tekniken ska komma ut på marknaden. De spår att den på sikt kommer att konkurrera ut det fysiska kortet.

– Det här tror jag blir mainstream. Kanske inte om fem år, men definitivt bortom det. Framöver tror jag att den övervägande majoriteten av alla abonnemang tecknas med e-sim, säger Northstreams vd Bengt Nordström.

Han får medhåll från Jesper Hedblom som är kommersiell chef på Teliasonera.

Läs också: Samsung drar ifrån Apple på mobilmarknaden

– Jag tror att e-sim kommer att ta över, men det kommer inte att gå över en natt. Om du tänker dig sim-marknaden hur den såg ut för femton år sedan så hade du kreditkortstora sim-kort, och nu är du nere på nano-sim. Att sedan gå till att sim-korten faktiskt är inbyggda i våra enheter är en ganska naturlig utveckling, säger Jesper Hedblom.

Enligt en analys som Northstream gjort är de fysiska sim-korten dessutom en ren förlustaffär. De har räknat ut att fysiska sim-kort kostar världens teleoperatörer uppemot 190 miljarder kronor om året bara i tillverknings- och hanteringskostnader.

– E-sim är en helt nödvändig utveckling. Sim-korten som en fysisk produkt är en rest från när branschen startade för nästan trettio år sedan. Då kostade telefoner kanske 25 000 till 30 000 kronor, och man hade väldigt starkt behov av hög säkerhet i form av separerad kundidentitet och telefon. I dag har branschen utvecklats väldigt mycket och vi har en väldig kostnadspress på allting, säger Bengt Nordström.

Förutom att e-sim är en kostnadsfråga är alternativet smidigare. Du behöver inte beställa ett nytt sim-kort när du byter operatör, och du behöver inte ha ett extrakort till din surfplatta.

– Det ger möjligheten att göra uppkopplade produkter mindre och enklare för kunderna att hantera. Samsungs klocka hade till exempel varit mycket fysiskt större om den haft ett vanligt sim-kort i sig, säger Jesper Hedblom på Teliasonera.

Läs också: Framtidens kärnkraft? Tyskland har byggt en fungerande fusionsreaktor

Att sim-korten blir smidigare att hantera ser han också som positivt för företaget. När det är lättare att koppla upp wearables, surfplattor eller internet of things-prylar betyder det fler användare i Teliasoneras nät.

– För oss som operatör är det positivt att ha så många produkter som möjligt uppkopplade mot nätet, och e-sim gör det enklare, säger han.

Teliasonera kommer att släppa Samsung Gear S2 med inbäddat sim på flera marknaden, men Sverige kommer inte att bli först ut, och Jesper Hedblom vill inte ge något exakt datum på när de planerar att lansera den här.

Även om Gear S2 blir först ut med tekniken när den släpps i mars, kommer smartklockan snart att få sällskap. Teknikföretag som Huawei, LG, Microsoft, Samsung och Sony är med i samarbetet och inbäddade kort kommer snart att finnas i mängder av enheter.

Läs också: Superbillig smartphone kostar lika mycket som en kaffe latte

Även Apple är med i samarbetet, företaget har sedan tidigare också det egna Apple sim som släpptes till vissa Ipad-modeller 2014. Det är fortfarande ett löstagbart kort men det går att koppla på valfri operatör.

Så är e-sim dödsstöten för det traditionella sim-kortet vi levt med i snart trettio år?

– Det kommer alltid att finnas några högst upp i näringskedjan, myndigheter och storföretag, som använder fysiska sim-kort av säkerhetskäl, säger Bengt Nordström.

Men snart kommer du av allt att döma slippa byta ut ett litet kort bara för att du byter mobiloperatör.