IBM planerar att förvärva det amerikanska företaget Truven Health Analytics för 2,6 miljarder dollar, cirka 22 miljarder kronor, skriver IDG News. Truven är tänkt att hamna i IBMs enhet Watson Health som startades förra året. Det blir det fjärde företagsköpet för den färska affärsenheten.

ibm

Förutom 2 500 anställda och 8 500 kunder, samt en uppsjö av produkter och tjänster, så är det framför allt vårdrelaterad information om 215 miljoner individer som IBM lär vara intresserat av. Den informationen ska in i IBMs analysplattform Watson, vilket ska ge information som är värdefull för företag och organisationer i vårdsektorn.

Läs också: Statens e-hälsoboss: Patientsäkerheten är viktigare än integriteten

Truven har avidentifierad information om patienter sedan 1995. Den innefattar betalningsinformation, med uppdelning på vad individer har betalat själva och vad försäkringsbolag har betalat, uppgifter om läkemedel och recept, bedömningar av hälsoläge, tandvård och traditionell journalinformation, vilket gör det möjligt att göra analyser baserade både på individer och olika sjukdomar. Att Truven på sin hemsida lyfter fram att informationen är kopplad till olika amerikanska hälsovårdsarrangemang, som Medicaid, indikerar att det mest handlar om information om folk som bor i USA.

Men sjukdomar lär i de flesta fall vara sjukdomar, oberoende av i vilka länder folk drabbas. Så informationen borde vara värdefull för kunder i vårdsektorn i de flesta länder, även Sverige.

Med köpet av Truven ska IBM ha vårdrelaterad information om 300 miljoner individer.

– Mycket av utvecklingen inom vårdsektorn kommer att handla om dataanalys. Möjligheten att koppla ihop olika data på meningsfulla sätt för att kunna fatta bättre beslut är verkligen nyckeln, säger Eric O'Daffer, analytiker på Gartner med sjukvård som specialitet.

Läs också: Statens utredare: ”Jag är mycket bekymrad över läget inom vård-it”

IBMs kommande förvärv av Truven väcker onekligen tankar om nya affärsmöjligheter för svenska landsting. Med tanke på att IBM betalar 102 kronor per skalle för vårdinformation finns det i alla fall möjligheter att tjäna några kronor.