MWC
Internet of things är ett hett ämne på Mobile World Congress i Barcelona.

(CS/Barcelona) Om jag fick en krona för varje gång som någon på årets upplaga av Mobile World Congress i Barcelona sa något om internet of things skulle de nog vara lika många som antalet uppkopplade enheter år 2020. 20,8 miljarder kronor skulle det bli om man ska tro Gartner. Bingo för mig.

Internet of things är verkligen bryggan som slutligen knyter ihop telekom- och it-branschen. Marknaden blir enorm när allt vi äger och har kan kopplas upp. Och det finns också plats för en mängd mindre aktörer. Inte konstigt att alla på MWC upprepar det som ett mantra.

Läs också: Snart slipper vi sim-korten – branschen har bestämt sig

Det som är under huven – 5G – står de gamla telekomjättarna för. It-branschen står för påbyggnad och innehåll. Årets motto för konferensen är den naturliga slutsatsen av det – mobile is everything. Mobilt blir allt – blir it och blir internet och sociala medier. Det finns inga skarpa kanter.

MWC är inte längre ett party för bara telekombranschen – det var några år sedan mobilsläppen dominerade även om Samsung får en hel del strålkastarljus på sig när de släpper sin nya Galaxy. Men det är samarbetet med Facebook om virtual reality och Zuckerberg som stjäl showen. Sociala medier kliver in på banan.

Och Ericsson avslöjar första dagen ett nytt samarbete med Amazon – med molntjänster ska operatörerna enklare samla in data och bygga – gissa vad? Jo, IoT-tjänster. Redan tidigare har Ericsson byggt egna molntjänster för att erbjuda operatörerna. Med samarbetet får Ericsson mer muskler och avsikten är att få med sig operatörer på alla sina marknader. Telekomleverantören bygger moln och samarbetar med molntjänsternas okrönte kung för att få sprätt på IoT. Intressena möts.

Läs också: Fel att prata om IoT som ett enda område – det är minst tre olika saker

Marknaden växer alltså och ingen vill missa tåget. Men i takt med att tekniken blir mer omfattande – desto kaxigare blir också tongångarna när tekniken ska lyftas till visioner. I det inledande huvudanförandet lyfts mobil teknik fram som världens räddning och lösningen på allt – fattigdom, miljö, jämställdhet, utbildning, sjukvård. Allt kan räddas. Men ju större orden blir, desto svårare blir det att ta dem till sig. Mannen bredvid mig viskar: "How incredibly boring."

Även om möjligheterna är stora förblir orden abstrakta. Det är svårt att beskriva teknik med ord. Och om ett tag kommer IoT att byta namn – för så här ofta tål det inte att sägas.