Iot

Det finns nästan lika många IoT-standarder som det finns uppkopplade prylar, men det vill det nybildade konsortiet Open Connectivity Foundation, OCF, sätta stopp för. De ska införa en gemensam kodbas med öppen källkod för hela internet of things.

Det är ett högtflygande mål, men OCF har tunga namn bakom sig. Intel, Qualcomm, Microsoft, Samsung, GE och Cisco står alla som medgrundare till samarbetet.

Idag finns det en lång rad standard för kommunikation mellan uppkopplade enheter, men OCF vill lansera en enda Apache-baserad kodbas som går att använda oavsett vem som tillverkat enheten och chippen.

Läs också: ”Nu orkar jag inte höra mer snack om internet of things”

Standarden kommer att användas när två enheter försöker prata med varandra för reda ut vilken kommunikationsmetod som är mest lämplig. Då kan de enas om saker som vilken enhet som ska utföra vilka funktioner, vilka nätverksprotokoll de ska använda och vilka frekvenser som är bäst att kommunicera över.

Aicha Evans, chef över Intels IoT-avdelning, säger att hon jobbat i över två år med att få teknikjättarna att enas om en ny standard. Hon menar att branschen måste bestämma sig snabbt, för att säkerställa att IoT blir hållbart på sikt, och jämför med lanseringen av de första smarta telefonerna som försökte koppla upp sig via 2,5 G-nätverk som inte var redo för dataanstormningen.

– Om vi väntar till dess att alla kopplar in de här maskinerna i sina nätverk, då kommer det att bli katastrof. Det kommer att få Iphones debut på AT&T-nätverket att se ut som en liten fläck i jämförelse, säger Aicha Evans till IDG News.

Läs också: Fel att prata om IoT som ett enda område – det är minst tre olika saker

Samtidigt är IoT mycket med komplext än mobilnätet. Det finns fler typer av enheter som kommunicerar, och på fler sätt. Därför måste branschen lära sig att samarbeta – även mellan konkurrerande företag – uppmanar Aicha Evans.