Brian Honan.
Säkerhetsexperten Brian Honan. Foto: Martin Fältström.

Under ett föredrag på Computer Swedens event Säkerhetsdagen i går, onsdag, ger den irländske experten Brian Honan gott om konkreta säkerhetsråd. När han ombeds nämna det allra viktigaste svarar han snabbt:

– Lär känna företaget du jobbar på. Läs affärsplanen och bjud kollegor på lunch och prata med dem, säger Brian Honan.

Till vardags jobbar han på BH Consulting i Dublin. Företaget har fyra anställda och ägnar sig både åt rådgivning om säkerhetsstrategi och konkreta insatser, till exempel att undersöka hur säkerheten fungerar hos kunder.

Läs också: Microsoft: it-företagen blir blåsta av övervakningslagar

Under en intervju utvecklar han resonemanget om att säkerhetsexperter bör lära känna de verksamheter de ska säkra.

– Ta expansionplaner som ett exempel. Är planen att expandera genom förvärv, partnersamarbeten, öppna nya kontor eller etablera sig i nya länder? Det påverkar säkerhetsarbetet.

Och här kommer ett guldkorn vad gäller råd:

– Om man förstår planerna blir det enklare att planera säkerhetssatsningar. Och det blir enklare att motivera kostnaderna för dem.

Ett exempel på vad en säkerhetsexpert kan lära sig under informella samtal, till exempel under en lunch, är hur folk på företaget faktiskt använder it.

– Försäljningschefen kanske berättar att säljarna lägger kopior av känsliga dokument oskyddade på sina egna bärbara datorer, eftersom de tycker att det tar för lång tid att få tillgång till informationen via säkra uppkopplingar.

Läs också: Ditt Facebook-flöde blir lite ”roligare” nu – de nya emojisarna är här

Det här rådet kan tyckas vara exempel på sunt förnuft. Men handen på hjärtat, hur ofta sätter du dig verkligen in i det arbete som kollegor med andra arbetsuppgifter än du själv utför?

När Brian Honan under sitt föredrag frågade hur många som läst sina företags affärsplaner så var det i alla fall inte så många som räckte upp sina händer.

Fakta

Computer Swedens konferens Säkerhetsdagen hölls i går i Stockholm. Drygt 200 besökare tog del av 16 föredrag och nio utställare.