(CS/Barcelona) Med kontaktlösa terminaler och nya betalningsplattformar frigör nu Mastercard och Visa betalningarna från det fysiska kortet. Redan har de första stegen tagits konstaterar Johan Lindström, chef för digitala affärer på Mastercard.

Grunden är en token engine som skapar nya tokens som ersätter ditt nummer om du betalar med något annat än kortet. 

Johan Lindström
Johan Lindström, chef för digitala affärer på Mastercard. Foto: Karin Lindström

– Det används i Apple Pay – där kontrollerar vi att betalningen är godkänd och skickar ett speciellt token som förvaras på ett eget chipp i mobilen.

Läs också: Gartner: Hälften betalar med mobilen inom två år

Numret som skapas är krypterat och kan bara användas från den enhet som den skapats för. Om mobilen försvinner kan det enkelt spärras utan att man behöver spärra sitt vanliga kort också eftersom det inte är kortnumret som används.

Johan Lindström pekar på en undersökning som Mastercard gjort i sociala medier.

– Den visar på ett jättestort trendskifte när det gäller betalning med eller i mobiler. Nu är det något som folk känner till och tycker är normalt.
Och det är inte bara mobiler som kan användas i stället för kort har kortföretagen räknat ut.

Båda experimenterar nu med att lägga in chipp och antenn i annat som kan duttas mot en kontaktlös terminal. Visa har tidigare aviserat ett samarbete med klocktillverkaren Swatch om att lägga in nfc-chipp i klockorna. Och Mastercard visar upp bland annat en klänning, handskar, glasögon, nycklar och en väska – allt utrustat för att betala med.

Men är verkligen tanken att Mastercard ska börja sälja kort i form av kläder och annat? 

– Nej inte alls, säger Johan Lindström.

– Vi står för allt det där under – plattformen och säkerheten i betalningarna.

I mobilen finns redan samarbeten med Apple, Gogle och Samsung. Nu vill Mastercard locka fler aktörer att samarbeta – som kläddesigners, klockdesigners och väskdesigners. Men om människor verkligen vill betala med kläder får framtiden utvisa. 

Mastercard
Mastercard visar bland annat upp en klänning, handskar, glasögon, nycklar och en väska – allt utrustat för att använda som betalningsmedel.

– Ett token är billigt och lätt att få ut – exempelvis till en klänning. Vi vet inte vad som fungerar eller inte. Vi provar oss fram och experimenterar och visar för potentiella partner vad som kan göras. De som är bra fortsätter vi med, de som är dåliga slutar vi med.

Läs också: Glasögon, glasögon, glasögon på mobilmässan – och så lite annat skoj

Johan Lindström berättar om hur tunnelbanan i London infört kontaktlösa betalningar. Men i rusningstid visade det sig att det inte gick så smidigt som man tänkt för dem som betalade genom att dutta på terminalerna med mobilen.

– Den ska upp ur fickan och så kanske det regnar och man är blöt om händerna så det tar tid att plocka fram appen. Däremot ett armband där man bara sträcker fram handen fungerar jättebra.

Vad tror du om framtiden – ska olika produkter säljas Visafärdiga eller Mastercardfärdiga? Eller ska det standardiseras eller gå att ladda nfc-chippen med det kort man önskar?

– Det fungerar egentligen redan. Du kan koppla hårdvaran mot vår tokenmaskin och få med alla banker som jobbar med oss. Om en tillverkare vill ha med Visa också får man koppla upp sig mot dem också, säger Johan Lindström.