Lars Danielsson

Oracle köper startupföretaget Ravello för 500 miljoner dollar. Ravello grundades av teamet bakom virtualiseringstekniken kvm och erbjuder lösningar som gör det möjligt att bygga ut företags egna datacenter med publika molntjänster. Det är ännu ett tecken på att man hos Oracle förstår vartåt it-utvecklingen är på väg. Mot molnet. Samtidigt berättar IBM och VMware om ett nära samarbete som ska göra det möjligt att utnyttja IBM:s publika moln Softlayer för att köra virtualiserade jobb.

Läs också: IBM skapar anime-rollspel med Watson – se dig själv som virtuell avatar

Det går visserligen tretton på dussinet av både förvärv och samarbeten i molnsammanhang och vad gäller samarbeten har VMware redan sådana med andra leverantörer, som Google. Men det finns flera intressanta aspekter att lyfta fram med Oracles och IBM:s agerande.

För det första pekar agerandet i båda fallen på en tro på en hybridvärld, det vill säga it-drift både i företagens egna datacenter och på publika molntjänster, kanske även i privata moln. Det är strategin som alla aktörer utom Amazon, och kanske även Google, anammar.

För det andra så finns det en intressant skillnad mellan Oracles förvärv och IBM:s samarbete med VMware. I Oraclefallet handlar det mest om att hoppa på ett innovationståg med nya coola lösningar, i IBM:s om att ta vara på en äldre teknik som fortfarande är populär. För att Oracle och IBM ska lyckas konkurrera på molnmarknaden krävs det garanterat att de båda hittar en bra balans mellan satsningar på gammalt och nytt.

För det tredje kan VMware få det jobbigt när allt fler tittar på containerlösningar för publika moln. Det kan slå hårt mot traditionell virtualisering. VMware behöver all hjälp de kan få, så ett samarbete med IBM skadar inte.

Läs också: Alla pratar om maskininlärning. Men hur ska företagen hantera tekniken?

Molnutvecklingen har ännu inte på allvar kommit till en konsolideringsfas. Lanseringarna duggar fortfarande tätt. Framför allt är matchen om tredjeplatsen bakom Amazon och Microsoft fortfarande vidöppen. Oracle tar definitivt fler poäng i den kampen med förvärvet av Ravello, än vad IBM gör med VMwaresamarbetet.