e-hälsa
Foto: NEC Corporation of America (CC)

Med hälsoappar och uppkopplade medicintekniska verktyg kan vi fortlöpande mäta olika värden. Och de flesta svenskar, 70 procent, har inga problem med att dela med sig av detta till vården enligt en undersökning som Sifo utfört på uppdrag av Brighter, ett företag som just utvecklar lösningar för mobil hälsovård.

Men en förutsättning för det är att hanteringen sker på ett säkert sätt konstaterar 91 procent av de tillfrågade. 82 procent tycker det är viktigt att själva kunna kontrollera vilka som har tillgång till den information de lämnar ifrån sig.

Läs ocksåIBM köper patientjournaler för miljarder

57 procent kan också tänka sig att låta forskningsprojekt ta del av deras personliga data och 55 procent delar utan problem med sig till sina anhöriga.

Enligt Brighters vd Truls Sjöstedt genereras används inte de enorma mängder hälsodata som samlas in dagligen på samma värdeskapande sätt som i andra branscher.

Särskilt när det gäller kroniska sjukdomar som exemåpelvis diabetes går det att samla ihop data under lång tid som sedan går att använda för att utveckla vård och medicinering. I Sverige finns ungefär 400 000 diabetiker.

Läs också: Statens e-hälsoboss: Patientsäkerheten är viktigare än integriteten

– Vi uppskattar till exempel att enbart de data som Sveriges diabetiker kan bidra med utgör en miljardmarknad, säger han.

Enligt undersökningen kan en av fem också tänka sig att låta privata läkemedelsbolag ta del av deras data, men när det gäller de intressenter som har ett vinstintresse är de flesta inte beredda att dela dem gratis.