I går lanserades tredje versionen av minidatorn Raspberry Pi, och den här gången kan den även kopplas upp trådlöst. Just den egenskapen har varit efterfrågad, enligt Karl Emil Nikka, som har titeln utbildningschef på Kjell & Company.
– Den nya modellen kommer göra att det öppnas nya möjligheter, och vi tror att de olika varianterna kan komplettera varandra väldigt bra. Den trådlösa uppkopplingen kommer att ge nya användningsområden, där folk kan göra sina egna smarta hem-lösningar, säger han och konstaterar att det har märkts att det är en efterlängtad produkt.
Läs också: Raspberry Pi 3 är här – med wifi och enormt prestandalyft
– Det har varit väldigt stort intresse för den hos kunderna i och med att det har läckt ut uppgifter om att den varit på gång. Vi räknar med att ha den i alla våra butiker idag, utom en.
Totalt har kedjan 89 butiker i Sverige och sju i Norge. Den butik som får klara sig utan under premiärdagen är den i norska Jessheim.
Hur mycket räknar ni med att sälja första dagen?
– Det är så klart väldigt svårt att veta exakt, men jag skulle tro att vi säljer ungefär 1 000 stycken i dag. Det låter rimligt om man jämför med hur det har gått vid tidigare lanseringar, säger Karl Emil Nikka till CS på måndagseftermiddagen.
Karl Emil Nikka säger att han och Kjell & Company planerar nya paketeringar, något man testat tidigare. Och han tror att det inte bara är hardcorefansen som är intresserade.
– Vi ser ett stort intresse, inte bara från nördsidan. Ifjol sålde vi Raspberry Pi tillsammans med ett mediespelarkit. Vi får se vilka projekt vi kommer att titta på den här gången.
En annan butik som laddar är Inet, som har en stor entusiastskara bland kunderna. Vd Erik Wickman säger så här om den nya versionen och säljstarten:
– Det är nu den börjar bli användbar på riktigt. Det finns en stor installerad bas av entusiaster därute som kommer att vilja ha den. Det som är positivt den här gången är att vi har produkten i lager vid lanseringen, med hyfsat bra tillgång. Så det ska bli roligt.
Men det är fortfarande bara ni nischade nördbutiker som har den. När tror du kedjorna hoppar på Raspberry Pi-tåget?
– Det är fortfarande en komponent, ett kretskort som du köper. Det kräver en del kompetens för att koppla upp det.
Läs också: Raspberry Pi-grundaren: ”Nu har vi en komplett produktkatalog”
Och det är som sagt inte Raspberry Pi-feber överallt. Mark Hammarberg, försäljningschef för Data på Elgiganten, säger att produkten inte varit intressant hittills.
– Det är något vi inte valt att plocka in i sortimentet, men det kan vara intressant att se på vidare, säger han och påtalar att det var betydligt mer frågor och intresse från kunderna när Googles Chromecast kom. Men han stänger inga Raspberry Pi-dörrar.
– Vi lyssnar alltid på kunderna, och ser ingen jätteefterfrågan i dag. Självklart är vi beredda att plocka in den, men just för tillfället gör vi inte det.