Enligt en färsk undersökning från Dramexchange blir ssd-diskar allt mer konkurrenskraftiga, jämfört med traditionella, mekaniska hårddiskar. Enligt undersökningsföretaget kommer exempelvis ssd-diskar (flashdiskar) på 128 GB och mekaniska hårddiskar på 500 GB att ha jämbördiga priser innan året är slut. Man kan anföra att det fortfarande är en stor kapacitetsskillnad, men i praktiken innebär det här att många kommer att välja den mer attraktiva ssd-lösningen (snabbare, strömsnålare), trots den lägre kapaciteten.

Och på sikt räknar man med att även ssd-diskar med högre kapacitet ska blir mer konkurrenskraftiga prismässigt.

Bakgrunden till det här är att ssd-diskar har blivit 7-12 procent billigare under årets första kvartal, medan mekaniska hårddiskar ligger still vad gäller prisutveckling.

Läs också: Snart är ssd-diskar lika billiga som vanliga hårddiskar

Dramexchanges undersökningar gäller priser till datortillverkare som köper stora volymer diskar, så kalla oem-kunder. Men utvecklingen märks ända ut i konsumentledet, även i Sverige. På Elgigantens hemsida kan man till exempel köpa en intern mekanisk hårddisk för på 500 GB för 699 kronor och en intern ssd-disk på 120 GB för 549 kronor.

I stora drag, för stora volymer för oem-kunder globalt, spår Dramexchange att prisskillnaden mellan en mekanisk hårddisk på 500 GB och en ssd-disk på 128 GB kommer att ligga på mindre än tre dollar, cirka 25 kronor, innan året är slut. Det betyder alltså att ssd-disken bara kommer att vara marginellt dyrare än den mekaniska hårddisken.

Dramexchange spår också att prisskillnaden på en mekanisk hårddisk på en TB och en ssd-disk på 256 GB kommer att ligga på mindre än sju dollar, cirka 60 kronor, till den mekaniska diskens fördel. Även i den jämförelsen knappar ssd-diskarna in på de mekaniska diskarnas prisfördelar.

Den här utvecklingen får naturligtvis konsekvenser. Användningen av ssd-diskar i bärbara datorer förutsägs öka med mer än 30 procent i år. I pengar räknat förutsäger undersökningsföretaget Marketandmarket att marknaden för ssd-diskar ska öka med 9,5 procent år varje år fram till 2022, från 13,3 miljarder dollar, till 25,3 miljarder dollar (från cirka 113 miljarder kronor, till drygt 215 miljarder kronor).

Enligt Trendforce, moderföretag till Dramexchange, kommer Samsung att dominera marknaden för ssd-diskar i år, på grund av att man kan erbjuda lägre priser än konkurrenterna.

Läs också: Kan du tänka dig en rysk dator med Baikal-processor på skrivbordet?

Så långt massmarknaden för klientdatorer. Vad gäller diskar med extremt hög kapacitet är det väl ändå mekaniska hårddiskar som gäller fortfarande?

Nja, kanske inte. I förra veckan började Samsung leverera ssd-disken PM1633a med den extrema kapaciteten 15,36 TB, dessutom i 2,5-tumsformat. Priset för den är inte officiellt än, men det lär vara högt. Väldigt högt.

Men handsken är definitivt kastad i kampen mellan ssd-diskar och mekaniska hårddiskar vad gäller riktigt höga kapaciteter.