Lars Danielsson
Lars Danielsson.

I förrgår tillkännagav Microsoft att det kommer en Linuxversion av databasen Sql Server. Vad återstår nu för Microsoft? Windows på Linux?

Nej, det går ju inte. Kanske Microsoft Linux. Det är det enda som skulle kunna bräcka Sql Server på Linux.

För bara några år sedan hade en Linuxversion av Sql Server varit otänkbar. Microsofts tunga serverbaserade Windowsprogram för företag har under många år varit bottenplattan i företaget.

Läs också: Nu flyttar databasen in i molnet – men det sker inte helt utan problem

Att lanseringen ändå sker visar på flera saker, inte minst att Microsoft faktiskt menar allvar med prat om satsningar på andra plattformar än Windows. Det blir allt svårare för skeptiker att vara hånfulla.

Om Sql Server för Linux också innebär en sann satsning på öppenhet återstår att se. Det är avhängigt hur de mest avancerade funktionerna licensieras, om de kommer för Linux.

Microsoftfolket gör inte det här enbart för att de är filantroper. Den krassa anledningen stavas Molnet. Med stort M.

När folk spinner i gång virtuella maskiner och containrar med databaser i molnet vill de göra det med en databas som är flyttbar, som inte är låst till Windows. Om Sql Server bara finns på Windows finns en risk för marginalisering.

Läs också: Satya Nadellas kärlek till öppen källkod har minst åtta orsaker

Det börjar bli besvärande för Microsoft att flaggskeppet bland företagsprodukter, Sql Server, inte finns tillgängligt på Linux, som i dag är att se som det naturliga valet av serveroperativ.

Kul är det, hur som helst, med Sql Server på Linux. Och dessutom är cirkeln sluten, med tanke på att Sql Server en gång startade sitt liv som en Sybaseprodukt på Unix, Linux anfader.