Det pratas ofta om nya heta kompetenser som branschen kommer att skrika efter framöver. Men även kunskaper som dömdes ut för över 30 år sedan kan visa sig vara hett eftertraktade. Det är fallet med stordatorn, och kunskap inom Cobol och PL1.
Konsultbolaget Dynamant är ett företag som därför ger begreppet seniorkonsulter en väldigt bokstavlig tolkning. En stor del av deras stordatorexperter har nämligen passerat pensionsåldern.
I dagsläget har bolaget ett 40-tal stordatorexperter knutna till sin verksamhet. Det räcker dock bara till en bråkdel av alla tjänster som efterfrågas.
– Det finns en väldigt hög efterfrågan på kompetensen. Jag skulle uppskatta att det finns uppdrag för 300-400 personer bara i Stockholm. Problemet är kompetensförsörjningen, säger förre Cybercom-vd:n Patrik Boman, som numera är vd på Dynamant.
Läs också: Här är världens tio mäktigaste superdatorer
Anneli Löfgren är en av Dynamantkonsulterna. För tillfället jobbar hon mot Green Cargo och deras stordatormiljö, men har även haft ett antal uppdrag mot de stora bankerna. Hon fyller 70 år i sommar och har delvis gått i pension, men tycker det är kul att fortfarande vara igång och hon säger att hennes uppdrag motsvarar max en halvtidstjänst.

– Mer än så vill jag inte jobba, utan jag rycker ut när det behövs. Det mesta av jobbet sköts hemifrån, säger hon.
– Jag vet att jag kan det här, och det brukar vara kul att lösa problem. Det är lite som att lösa sudoku.
Hennes bild är att det flesta stora företag som drog igång sin datorisering på 70-talet i dag sitter med gamla stordatorsystem. Och hon är förvånad över att det inte finns någon utbildning inom området i dag, mer än att det har förekommit ett antal internutbildningar här och var.
– Cobol och PL1 dömdes väl ut för längesedan, men sedan blev väl inte utvecklingen riktigt som man tänkt sig. Men det är så klart roligt att vara eftersökt fast man är en gammal kärring, säger Anneli Löfgren.
Att stordatorkompetens är en eftertraktad bristvara märktes inte minst vid HCL:s Volvo IT-köp. ”Det är huvudanledningen till att vi har gjort det här förvärvet”, sade HCL:s Nordenchef Pankaj Tagra nyligen till IT24 och syftade då på den stordatorkompetens som finns i Göteborg.
Hög efterfrågan gör också att priset för en stordatorexpert ligger högre än för en genomsnittlig it-konsult. Patrik Boman säger att det är svårt att vara exakt, men säger att det under längre uppdrag kan handla om mellan 950 och 1 150 kronor i timmen. Och vid kortare uppdrag ligger det runt 1 500 kronor i timmen.
Läs också: Trots allt snack om molnet – stordatorn vägrar fortfarande att dö
Och han ser knappast något tecken på avmattning framöver, användningen av stordatorer är fortfarande omfattande inom bank, försäkring och de myndigheter med mycket information och där det sker många transaktioner.
– Länge trodde man att det fanns en bortre gräns för att arbeta med det, men det verkar inte så. Bankerna ser i alla fall inte någon bortre gräns, men de som kan området blir som sagt äldre och äldre. Det lustiga är att det inte finns någon utbildning inom området. Jensen har haft kurser som till hälften har finansierats av bankerna, men jag tror inte att de ges längre, säger Patrik Boman.