Google rekryterare
Adi Ben-Artzy, rekryterare på Google.

Kontoret på Kungsbron 2, alldeles ovanför Centralstationen i Stockholm, ska bli större. Google har hyrt ytterligare två våningar och antalet anställda ska bli fler. Under 2016 ska det investeras i nya projekt och de letar fler ingenjörer.

– Anledningen till att Google växer just här är mycket på grund av den talang som finns i Stockholm. Jag kan inte gå in på några detaljer, som exakt hur många. Men vi kommer växa betydligt, säger Adi Ben-Artzy som är rekryterare på Google.

Myterna kring Googles rekryteringsprocess lever kvar trots att de sedan länge lagt gåtorna och tennisbollarna på hyllan. Sökanden har tidigare vittnat om krångliga processer där det inte varit ovanligt med över tio intervjutillfällen. Alla tycks inte heller veta vad Google faktiskt sysslar med i Stockholm.

Läs också: Här är it-jobben du aldrig hört talas om – som blir glödheta imorgon

– Ett av de största missförstånden som uppstår är att folk i Sverige inte alltid vet vad vi gör. De tror att vi bara gör lokala varianter av Googles produkter. Vilket inte alls är sant. Vi jobbar hårt med att skapa egna mötesplatser och bygga upp nätverk, säger hon.

Google har under de senaste åren toppat listorna över ingenjörernas drömarbetsplatser. Konkurrensen är ofta hård och ansökningarna globalt uppgår till tiotusentalen. Hur ska en utvecklare då göra för att få ett av de eftertraktade jobben? Frågan är inte ny, absolut inte för Adi Ben-Artzy, och saknar också ett kort svar. Däremot är svaret på vad de letar efter tydligare: passionerade problemlösare.

– Vi letar efter person med god analytisk förmåga, någon som kan angripa ett problem och hitta ett sätt att implementera lösningen i kod. En generalist som kan lära sig vad som helst, säger hon.

Grunden ligger i en bra utbildning med djupa kunskaper i något programmeringsspråk. Viktigt för rekryterarna är att de ser att det finns potential. Kan den sökande ett språk så finns det ingen anledning att tro att hen inte snabbt kan lära sig ett annat, eller en ny teknik för den delen. Samtidigt tycker Adi Ben-Artzy inte att sökande ska känna sig begränsade av sin utbildning och sina betyg.

– Det är klart att vi ha en bild av vilka personer vi söker, men det är svårt att se om de matchar utifrån ett cv. En förteckning över framgångar behöver inte vara i form av betyg, säger hon.

Passion är det som Adi Ben-Artzy är ute efter när hon letar och intervjuar kandidater. Att det hos personen finns en önskan om att bli bäst, en strävan mot perfektion. Utbildningen är viktigt, men vilket universitet som står på examensbeviset spelar mindre roll när hon letar kandidater. Då kan erfarenhet från open source eller välgörenhet vara minst lika viktig – något som visar att personen är en hängiven kodare som vill lösa problem.

Precis som andra it-företag brottas Google med att få in mer mångfald på sina arbetsplatser. Det finns ingen magisk formel som löser problemet, säger Adi Ben-Artzy. Men ett råd hon ger till kvinnor är att planera och investera i sin karriär. Men det krävs också en stark gemenskap både inom techföretag men också utåt.

Läs också: AI skrämmer systemutvecklare – oroliga att bli överflödiga

It-ingenjörer är en bristvara i Sverige, och i världen. Ett problem som många arbetsgivare står inför, dock inte Google. Men att hitta rätt kompetens är alltid en utmaning, enligt Adi Ben-Artzy. Att bygga nätverk och vara en naturlig del av techscenen är centralt för Googles arbete att rekrytera precis den personal de behöver. För att på så sätt fånga upp de som företaget tror har en framtid inom Google.

– Vi förlitar oss inte bara på de ansökningar vi får in. För att få in personer med bred bakgrund och olika erfarenheter måste vi söka upp kandidater själva. Vi väntar inte på att de ska komma till oss, säger Adi Ben-Artzy.

Baserad i Tel Aviv men med stora delar av världen som arbetsplats har hon sedan oktober särskilt fokus på att rekrytera nya ingenjörer till Stockholmskontoret. Hittills är hon väldigt imponerad över vad den svenska huvudstaden har att erbjuda. Framför allt den heta startupscenen som hon tycker liknar den i hemstaden. Mycket talang, utpräglad entreprenörsanda och bra universitetsutbildningar är några av de saker som utmärker Stockholm.

– Jag kan lova att vi inte har gåtor och tennisbollar längre. Under de sex åren jag varit på Google har det aldrig varit en del av intervjun. Vi vill se ingenjörskunskaper!