Java

Reza Rahman skriver på sin blogg att han oroar sig inte bara för utvecklingen av Javas api:er utan också för hur det ser ut med Java på den ”bärbara datorn, browsern, klienten, mobilt, inbäddat och ja, till och med det grundläggande språket och den virtuella Javamaskinen”.

Orsaken till hans oro är de personer på Oracle som han kallar ”företagets drönare” som bromsar utvecklingen av Java, skriver The Register.

Visst finns det personer som arbetar hårt för Java på Oracle men de kommer att behöva stödet från Javacommunityn utanför företaget och nu är det där han vill lägga sin kraft efter drygt tre år som Javaevangelist på Oracle, men utan att specificera exakt hur.

Han skräder dock inte orden utan skriver:

”Tiden är mer än mogen att jag återförenas med folket där för att se till att skydda välbefinnandet hos miljoner Javautvecklare över hela världen och kanske välbefinnandet i all global it".

Läs också: Oracles Javachef om nya versionen: Viktigast blir moduler och kortare starttider

Helt tydlig om vad Oracle gör fel är han dock inte. Men han lyfter fram communityn runt Java som den drivande kraften sedan Suns dagar och den gemensamma öppna teknikportfölj som byggts upp där.

”Om den inte förblir robust kommer vi troligen inte uppleva Javas trettionde födelsedag som vi firade dess tjugoårsdag för några månader sen”, skriver han.