brendan eich
Brendan Eich.

Javascriptskaparen Brendan Eich har legat lågt ett tag, efter kontroversen i samband med att han slutade som chef för Mozilla. I onsdags talade han i alla fall på konferensen O'Reilly Fluent i San Francisco och passade på att ge tummen upp, respektive ned, för olika företeelser vad gäller webbutveckling, skriver IDG News.

Läs också: Stort samarbete i Javascript-världen – Microsoft ger sig i lag med Node.js

Allra mest verkar han gilla projektet Webassembly som han beskriver som ”det mest intressanta han sett under det senaste året”. Webassembly ska ge en lösning för att kombinera Javascript med lågnivåkod som ska ge markant bättre prestanda i vissa lägen. Tanken är att Webbassemblydelar av en webbapplikation ska bjuda på prestanda som motsvarar till exempel C-program som kompileras till maskinkod. Det är markant snabbare än vanliga Javascriptlösningar i vissa sammanhang. Om man ska vara teknisk, och uttrycka sig enkelt, handlar det om statisk kod som inte inbegriper objekt. Rena beräkningar kan vara ett exempel.

Han gillar också Service Workers, en teknik för att köra skript i bakgrunden, separat från webbsidor. Det handlar alltså också om ett nytt sätt att förbättra prestanda för webbapplikationer.

Läs också: Forskare har kommit på ett knep som får webbsidor att ladda 34 procent snabbare

Även Microsoft får beröm för företagets satsningar på öppna projekt, till exempel Javascriptmotorn Chakracore. Brendan Eich har inte lika positiva omdömen att ge om Google och Apple: ”Googles Android har förvandlats till Windows och Apple förblir Apple”.