I måndags släpptes nyheten att Microsofts databas Sql Server kommer på Linux. Nu har Microsoft fyllt på med ett globalt erbjudande om att Oraclekunder som byter sina databaser mot Microsofts kommande SQL Server 2016 slipper licensavgiften.

Det är tydligt att Microsoft är på krigsstigen med nästa version av Sql Server, på alla plan. Och det är tydligt att Oracle är huvudkonkurrenten.

– Oracle är vår huvudkonkurrent på databasmarknaden. Vi gör det här för att ta marknadsandelar, säger Tommy Flink, produktchef för Sql Server på Microsoft i Sverige.

Det som blir gratis är själva licensavgiften för Sql Server som är en engångskostnad. För att då ta del av det krävs att man tecknar ett software assurance-avtal, i princip en prenumerationstjänst som inbegriper teknisk support och nya versioner av mjukvaror, med Microsoft, till vanlig kostnad. Microsoft bjuder också på en konsultinsats, oklart hur stor, för migreringen och på utbildning. Bytet ska gälla på ”en-mot-en-basis”. Vi får se hur det tolkas vad gäller processorsocklar, processorkärnor och andra detaljer.

Läs också: Ett hisnande besked – därför satsar Microsoft på Linux

Erbjudandet gäller fram till 30 juni oberoende av vilka plattformar Oracles databas körs på, till Sql Server 2016 på Windows, vilket är den enda plattformen som är aktuell tills Microsoft får en skarp version för Linux klar.

Reaktionerna på Microsofts kampanj bland svenska databasexperter är positiva.

– Jag tror att kampanjen kommer att bidra till att kunder som funderar byter till Sql Server. Det är naturligtvis ingen slump att kampanjen kommer ungefär samtidigt som Sql Server 2016 släpps. Kampanjen, tillsammans med kommande Linuxstöd och en ny version tror jag definitivt ökar Microsofts chanser att locka över kunder, säger Johan Åhlén, egenföretagare som är konsult och expert på Sql Server.

Även Stefan Toth som är vd på Sucaba, ett konsultföretag som är verksamt i Oraclemiljö, tror att kampanjen kommer att få en del kunder att byta:

– Jag tror inte stora kunder som baserar lösningar på Oracles databas byter på grund av kampanjen, men många mellanstora kunder kommer att överväga ett byte. Microsoft är väldigt aggressiva, jag blir förvånad om inte Oracle kommer med ett motdrag, säger Stefan Toth.

Läs också: Steve Ballmer pudlar om Linux efter 15 år – "älskar" Microsofts nya satsning

För Microsofts del blir det nästan svårt att lyfta fram ny funktionalitet i Sql Server 2016, med tanke på allt ståhej kring den kommande Linuxversionen och kampanjen riktad mot Oraclekunder. Den nya versionen planeras komma ”under första halvåret i år”, enligt Tommy Flink. Han lyfter fram bland annat möjligheter att köra databaser i blandade miljöer, lokal installation och i molnet, samt stöd för språket R för avancerad dataanalys.

Oracle avböjer att kommentera Microsofts kampanj för Sql Server.