Vodafone

För tio år sedan trodde många att de stora teleoperatörerna skulle bli betydelsefulla aktörer på molntjänster, men så blev det inte. Nu verkar det dock hända en del på den fronten.

Det är Vodafone som gör en satsning som heter Total Cloud Flex. Den går ut på att erbjuda virtuella privata moln i Vodafones regi som hanteras via ett webbgränssnitt. Det ska finnas lösningar för att integrera de virtuella privata molnen med kundernas lokala it-lösningar.

Läs också: Utvecklingen av 5G hotas av dåligt underarbete

Startskottet går i juni, i Tyskland, Italien, Storbritannien och Irland. Ett halvdussin ytterligare länder ska komma till under årets tredje kvartal, bland annat USA. Det ska finnas två datacenter i varje land som ingår i satsningen, vilka ska ge redundans. Det betyder också att kunder ska kunna vara säker på att data hanteras i det egna landet. HP Enterprise är teknikleverantör.

Som prisexempel anges ett paket med fem virtuella Windowsinstanser som kör Active Directory, MySQL, affärssystem från Microsofts Dynamicsfamilj och Skype for Business, samt brandvägg, diverse säkerhetslösningar och en anslutning på 100 Mbit/s. Med en tillgänglighetsgaranti på 99,9 procent kostar det från 2 500 euro, cirka 23 200 kronor, per månad. Det blir ungefär 28 cent, cirka 2 kronor och 60 öre, per virtuell instans per timme, skriver IDG News.

Än så länge finns det inget som pekar på en satsning i Sverige, men Vodafones molnsatsning är principiellt intressant. Om man lyckas öppnar det för andra teleoperatörer, även i Sverige, att ge sig in på molnmarknaden på allvar.