minecraft
Bolaget bakom den svenska spelsuccén Minecraft köptes upp av Microsoft.

Under 2014 var de globala it-jättarna på shoppingrunda i Sverige och köpte det hetaste som fanns att tillgå: Microsoft slukade spelföretaget Mojang, Canon la beslag på kameratillverkaren Axis, Cisco köpte nätverksbolaget Tail-f Systems och australiska operatören Telstra öppnade upp plånboken för annonsföretaget Videoplaza.

Nu knappt två år senare är affärerna klara sedan länge, strategierna har satt sig – och klart är att de uppköpta verksamheterna fortsatt växa.

Läs också: Gråt inte över utländska uppköp – jubla i stället

Cisco har byggt upp ett kompetenscentrum runt Tail-f Systems i Stockholm och fortsatt anställa. Fredrik Lundberg som är ansvarig för den här verksamheten säger att utvecklingsavdelningen gått från 40 anställda vid tiden för uppköpet till 60 personer i dag.

– Vi har fortsatt sälja båda produkterna, både fristående och som en del av Ciscos lösningar inom området, och det har fungerat väldigt bra. Man märker att vi hade ett väldigt starkt märke, det är många som fortfarande pratar om Tail-f, och vi har absolut inte blivit upphackade efter uppköpet.

Även om själva gänget bakom Tail-f vuxit i Stockholm leder han själv arbetet från USA, dock inte från Ciscos kontor i San Francisco utan från New York.

– Om jag skulle bygga ett nätverk på Cisco behövde jag flytta till USA. Så lösningen blev att jag sitter i New York. Då kan jag ha kontakt med mitt svenska team på förmiddagarna och med Cisco i San José på eftermiddagarna.

Mojang köptes upp av Microsoft hösten 2014. Det hemlighetsfulla gänget som fortfarande är baserat på Södermalm i Stockholm vill själva inte kommentera den här frågan. Thomas Arnroth, journalist som bland annat skrivit boken ”Ett år med Mojang – Minecraft bakom kulisserna”, tror dock att det var positivt för bolaget att bli uppköpt.

– Jag tror det var väldigt bra för Mojang att det här uppköpet skedde. Det var ett litet startup som var beroende av sin ägare, som tröttnat och det var dags att gå skilda vägar. Efter köpet kom Minecraft Story Mode och Cobalt, det hade de hållit på med länge, och där var det nog Microsoft som tillförde resurser. Det verkar inte heller som att Microsoft gått in och pillat i verksamheten, utan det har fortsatt vara en egen enhet.

Läs också: Canons Axis-köp är på banan

Ännu ett företag som fortsatt växa efter ägarbyte till en global spelare är Axis Communication i Lund, som utvecklar övervakningskameror.

Axis hade vid årsskiftet 2137 anställda, jämfört med 1922 ett år tidigare. Företaget har också tagit beslut om att bygga ett nytt huvudkontor i Lund. Vd:n Ray Mauritsson kommenterade i samband med bokslutet ägarbytet:

– En stark och långsiktig huvudägare ger oss möjligheterna att ytterligare stärka Axis konkurrenskraft genom ökad tillgång till ledande kunskap och teknologi. Processen har under året utvecklats i den riktning vi initialt kommunicerade. Axis fortsätter att verka som ett självständigt bolag med bibehållet fokus på att stärka den egna verksamheten och arbeta med sikte på tydligt satta mål.

Och efter att de själva fick nya ägare har Axis också gjort en del förvärv – och gett sig in på nya områden. Så sent som i februari köpte de upp Citilog, en leverantör av intelligent videoövervakning i realtid för säker trafik och transport. Citilog har 30 anställda och huvudkontor i Paris.

Ett annat snabbväxande svenskt teknikföretag som köptes upp 2014 var Videoplaza, som utvecklar annonseringsteknik. Köpare var australiska operatören Telstra. När Computer Sweden träffade Europachefen Tom Homer förra året utlovade han fortsatt tillväxt också för Videoplazas verksamhet i Stockholm.

– Vi har investerat i Videoplaza för att växa, vi ser att det finns goda förutsättningar. Vi vill också behålla den innovationsförmåga som finns här, och den företagskultur som råder. Det är en strategi vi har i de förvärv vi gör, vi ska inte byta ut detta mot något annat.

Fakta

Under det stora uppköpsåret 2014 gjordes flera spektakulära uppköp av svenska teknikbolag. Förutom Tail–f, Mojang och Axis gjordes bland annat följande affärer.

Solarwind köper Pingdom för okänd summa. Pingdom – experter på övervakning av sajter – blev en viktig komponent i driftjättens kontroll av molntjänster.

Lexmark köper Readsoft – lite i taget Efter en klassisk hård och segdragen budstrid mot Hyland Software knep Lexmark en stor del av aktierna i dokumenthanteringsföretaget.

Telstra köper Videoplaza för 0,5 miljarder kronor. Australiensiska Telstra, eller egentligen dotterbolaget Ooyala, förstod att annons i video var framtiden och högg svenskarnas plattform.