Amazon

I dag ska Amazon lansera molntjänsten Database Migration Service, enligt uppgift från bland andra Wall Street Journal. Det är som namnet anger en tjänst för att flytta databaser, från traditionella lokala installationer till Amazons molnplattform.

Enligt Adam Selipsky som är marknadschef för Amazon Web Services har en förhandsversion redan använts av ”flera hundratals kunder” för att migrera ”mer än 1 000” databaser. Att det nu blir skarp drift ska tydas som att Amazon har fått de svar man varit ute efter under testerna. Och tjänsten kan mycket väl komma att bli betydelsefull, eftersom databaser ofta är kritiska delar av företags it-lösningar. Om de kan köras i molnet lär fler delar följa efter.

Läs också: Dropbox byter Amazon mot egna servrar – på väg att bli en av nätets största spelare

Det råder inga tvivel om att en lättanvänd, och snabb, tjänst är efterfrågad. Gartners analytiker Lydia Leong säger till Wall Street Journal att företag med 100 miljoner dollar eller mer i omsättning behöver upp till två år för att genomföra databasmigreringar. Att databasjätten Oracle också erbjuder lösningar för migrering till molnet är ett tecken på att efterfrågan finns.

Amazon framhäver fördelar som att den ursprungliga databasinstallationen kan vara i drift under migreringen, vilket minimerar nertiden för de applikation som använder en databas. När migreringen väl är i gång ska Amazons tjänst hanteras sådant som datatransformering, komprimering och parallell överföring av data automatiskt. Förändringar som sker i ursprungsdatabasen under migreringen ska replikeras till den nya databasen i molnet.