Apple flyttar delar av Icloud, samt andra tjänster, från Amazons molnplattform till Googles, rapporterar CRN. Ett skäl som anges är att Apple vill sprida sin användning av molnkapacitet till flera leverantörer.

Den här nyheten kommer bara tre veckor efter att Spotify satsar stort på molntjänster från Google, efter att länge ha varit en storkund till Amazon. Det verkar alltså som om Google lockar över ännu en prestigekund från Amazonlägret.

Enligt en källa som pratat med CRN ska Apple spendera mellan 400 och 600 miljoner dollar, mellan 3,3 och 4,9 miljarder kronor, per år på molntjänster från Google. CRN kunde dock inte bekräfta uppgifterna som i alla fall tyder på att Apple satsar rejält på molnkapacitet från Google.

Beloppen som anges för Apples användning av Googles molnplattform kan jämföras med att Morgan Stanley i en rapport som släpptes förra månaden uppskattade att Apple köper molnkapacitet för cirka en miljard dollar, från Amazon. Det ska vara 90 procent av det belopp Apple satsar på molnkapacitet.

Det är oklart om de uppgifterna gäller före eller efter Apples Googlesatsning, men det bör vara före. Om alla uppgifter som cirkulerar stämmer så verkar det som om Amazon och Google nu levererar jämförbara volymer av molnkapacitet till Apple.

Läs också: Amazon flyttar databaser till molnet med turbofart

Morgan Stanley rapporterar vidare att Apple bygger ett nytt eget datacenter i Arizona och att ytterligare datacenter ska byggas nästa år i Irland och Danmark. De ska användas för Apples olika onlinetjänster, som Itunes och App Store. Frågan är om syftet med de egna datacentren är att minska användningen av molnkapacitet.

Något som talar för det senare antagandet är rapporter på sajten Recode om att Apple satsar på att bygga egen infrastruktur för att minska beroendet av molnleverantörer. Det uppges att Apples plan är att investeringarna i egna datacenter ska betala sig inom tre år, jämfört med att köpa molnkapacitet.