Just nu håller sju landsting på att upphandla ett nytt serviceavtal till it-systemet Cambio Cosmic. Men andra bolag stänga ute från marknaden menar konkurrenterna, och nu ska Konkurrensverket utreda om landstingen brutit mot lagen om offentlig upphandling.

”Ingen annan släpps in på marknaden”, hävdar ett anonymt it-företag i ett tips till myndigheten. Av åtta län som använder systemet har sju misskött sig menar hen: Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Värmland, Västmanland, Uppsala och Östergötland.

Läs också: Region Skåne uppgraderar vårdsystem utan upphandling – leverantörer i uppror

– Vi har fått in ett tips om att det inte ska ha gått riktigt rätt till med inköpen till det här systemet och nu har vi startat en utredning för att titta närmare på om det stämmer, säger Patrik Määtä som är föredragande på Konkurrensverket.

Konkurrensverket har nu skickat ut en skrivelse till Region Jönköping och Uppsala läns landsting som ska få svara på anklagelserna. Om verket hittar brister i processen kan det i slutänden leda till kritik och i värsta fall böter.

På Uppsala läns landsting är man inte orolig för att något ska ha gått fel. Dels anser de att tipsaren är dåligt insatt, då denne hävdat att det är ett helt nytt system när det i själva verket är ett serviceavtal som ska inhandlas. Dels anser de sig ha följt lagen.

Läs också: Miljarder pumpas in när vården generationsväxlar i hela Norden

– Vi känner oss trygga i konkurrensverkets frågor och vi har gjort en så kallad förhandsinsyn i EU. Det handlar inte heller om något nytt journalhanteringssystem, utan om ett underhållsavtal, säger chefsjurist Jens Larsson.

– Sedan får branschen förstås ifrågasätta upphandlingen, men den här tipsaren är felinformerad.