Infoworlds Andrew Oliver har tagit sig tid att lista de åtta värsta it-klichéerna han har sett i tv-serier och filmer. Det är så man ryser när man tänker på dem.

1. Väntan på bilder som blir skarpare
Battlestar Galactica är en höjdar-tv-serie, men tyvärr en av många som använder det dramaturgiska tricket att långsamt låta otydliga bilder som visas på bildskärmar bli skarpare. Även om handlingen i Battlestar Galactica ska ha utspelats för länge, länge sedan så påminner de datorer som finns i serien om de vi har i dag. Och i verkligheten är det länge sedan det tog tid för datorer att göra bilder skarpa. Det tar några sekunder, som mest.

Läs också: Napster-grundarens nya bolag vill streama filmer samma dag som de har biopremiär

En variant av det här tricket är att en karaktär i en tv-serie har en kompis på till exempel NSA som kan skärpa till oskarpa bilder från gamla övervakningskameror. Men hallå, om inte en kamera har fångat bildinformationen så finns den inte där.

2. Att kopiera är samma sak som att flytta
I ett avsnitt av Star Trek Voyager sparas en holografisk doktor med en säkerhetskopia. Men för att öka dramatiken med jämna mellanrum när han ska skickas till andra datorer, så försvinner han från den ursprungliga. Men rent logiskt, det värsta som skulle kunna hända är att han förlorar sina senaste minnen när man återställer honom från gårdagens säkerhetskopia. Och varför skulle man inte kopiera ett så värdefullt program, i stället för att flytta det?

3. Låt mig hacka det åt dig
Den som hackar på riktigt sitter knappast och testar olika lösenord någon längre stund, även om det kan finnas en del uppenbara sådana. Men i tv-serier som 24 lyckas karaktärer ofta genom ingivelser komma på de rätta lösenorden, och det snabbt.

4. Öppna en ”socket”
Vad menade Chloe O'Brian i 24 när hon pratade om att ”öppna en socket”?

5. Det börjar brinna, på riktigt
I ett avsnitt av NCIS fanns det ett virus som gjorde att en persondator började brinna. Det här förekommer i flera filmer och tv-serier. Men under de senaste 20 åren har det inte gjorts några processorer utan säkerhetsfunktioner vad gäller temperatur och dessutom skulle processorerna sluta fungera långt innan de fattade eld.

Läs också: Hollywood vill stoppa tekniken bakom Pirate Bays streamingtjänst men hånas av utvecklarna

6. Kryptering. Herregud!
I ett avsnitt av Star Trek Voyager säger en karaktär ”Dator, kryptera kontrollerna”, men av någon anledning kan inte nästa karaktär säga ”Dator, dekryptera kontrollerna eftersom du ändå har krypteringsnyckeln”. Och det finns gott om exempel på märkligt svag kryptering. Så svag att knäckningen ryms inom ett avsnitt i de flesta tv-serier. Det tar faktiskt längre tid än så att knäcka till och med trasiga krypteringsalgoritmer. Vad använder de? Enigma?

7. The Mainframe
I de flesta tv-serier och filmer benämnas riktigt betydelsefulla datorer som ”The Mainframe” (stordatorn). Till exempel i Star Trek och Person of Interest. Man kan misstänka att IBM betalar för det. De flesta kraftfulla datorsystem i dag är faktiskt inte stordatorer. Även om de senare delarna av Terminatorserien inte var så bra så var Skynet i alla fall ett distribuerat system, inte en stordator.

8. Allt är kompatibelt
I originalversionen av Independence Day laddas ett virus upp från en Mac till rymdvarelsernas dator. Då lämnade Andrew Oliver biosalongen.