Rikard Josefson, vd på Länsförsäkringar Bank, beskriver avtalet om ett långsiktigt partnerskap med Tata Consultancy Services, TCS, som en proaktiv handling.

– Våra it-system är inte jättegamla, bara 20 år. Men vi investerar nu för att förbereda oss för framtiden. Väldigt många banker talar om att de har en it-skuld – vi gör det här innan vi får en it-skuld, säger han.

– I stället för att få problem om fyra fem år sätter vi igång ett moderniseringsarbete redan nu. Det är oftast lättare att få momentum när man gör något för att man vill och inte för att man måste.

Läs också: Riskkapitalet går in för mobila banktjänster – ska bräcka storbankerna

I grunden handlar det om att åstadkomma ”det gamla vanliga” konstaterar Rikard Josefson.

– Snabbare time to market, att hitta snabbare processer och att effektivisera vår backofficehantering. Vi investerar för att vara ledande om fem, sex, sju, åtta år – med den teknikutveckling vi har vet vi inte hur det ser ut då. Det kanske inte finns appar exempelvis. Men med Tata kan vi följa med och bli konkurrenskraftiga.

Varken längden på avtalet eller affärens storlek vill Rikard Josefson avslöja.

Rikard Josefson
Rikard Josefson, Länsförsäkringar Bank.

– Det här är något vi gör över tid så det ger ingen resultatpåverkan på banken de närmaste åren. Men det förstår du säkert att det handlar om många nollor, det är en substantiell investering, säger han.

Plattformen från Tata som banken valt heter Bancs.

– Vi har valt partner, vi har valt Bancs och vi har valt en del infrastruktur. Nu får vi se vilken ordning vi gör saker och ting.

När ska den nya plattformen vara på plats? 
– Det här är väldigt mycket en investering för framtiden. Men jag skulle säga inom en treårsperiod – och sedan bortom det kickar det in och blir Länsförsäkringar 2.0.

Läs också: Swedbank gör omstart efter haverierna – ny nätbank ska blidka kunderna

Satsningen på att vässa it-plattformen är också en del i Länsförsäkringars Banks planer på att växa.

– Absolut, vi vill bli väldigt mycket större. Vi har haft en väldigt fin utveckling och vi vi ser framför oss att banken någon gång i framtiden är dubbelt eller tre gånger så stor. Men det får mala på över tid.

Om ni ser till att hålla er utan it-skuld ger det er en fördel gentemot storbankerna? 
– Jag uttalar mig inte om deras system. De har en större komplexitet och arbetar på flera marknader, vi finns bara i Sverige. Men vi försöker åtgärda it-systemen innan vår komplexitet blir mer utmanande.