För ett par år sedan susade Lenovo om Dell och HP och blev världens största pc-tillverkare. Nu vill det kinesiska företaget göra samma sak på servermarknaden.

Lenovos nybildade datacenteravdelning har fått ett ordentligt lyft i budget och expertis, rapporterar IDG News. Resurserna ska användas för att ta fram ny hårdvara och att utveckla nya samarbeten med andra it-företag.

De har redan slutit avtal med Juniper om att bygga in deras nätverkslösningar, och jobbar ihop med mjukvaruföretag som SAP för att bygga servrar som är skräddarsydda för vissa funktioner.

2014 blev Lenovo en storspelare på servermarknaden över en natt när de köpte IBM:s x86-serverenhet för 2,1 miljarder dollar. Sedan dess ligger de på en stabil tredjeplats efter Dell och HP – samma utgångsläge som de hade innan de tog över pc-marknaden.

Så hur ska de lyckas den här gången?

Gerry Smith, chef för den nybildade datacentergruppen, säger att priset blir en avgörande faktor. Genom att tillverka hårdvaran på plats i Kina kan de bygga jämbördiga servrar med Dell och HP fast till ett mycket lägre pris, menar han.

Samtidigt gör de nya satsningar på att bredda produktsortimentet med hyperkonvergerade system som Converged HX baserad på mjukvara från Nutanix.

Läs också: Google allierar sig med Facebook i datacentret

Även om Lenovo idag håller sig till x86-arkitektur experimenterar företaget också med arm-processorer på vissa av sina europeiska anläggningar, och Gerry Smith säger att han inte är främmande för att se över alternativen.