Nu har det alltså skett. Microsoft Linux har presenterats, även om det inte är namnet som används. Det ska gå att köra program avsedda för Ubuntu Linux direkt på Windows, utan omkompilering. Dessutom kommer flera symbolladdade verktyg från Linuxvärlden att bli tillgängliga på Windows, som kommandotolken Bash.
Jag vet inte om du förstår hur omvälvande det här är. Det är som om vektorer i Java skulle börja indexeras på ett.
Ännu är inte alla detaljer kända kring hur det kommer att fungera med Linuxprogram på Windows, till exempel om verkligen alla program som fungerar på Ubuntu Linux kommer att kunna köras, men det finns ändå så många intressanta aspekter på den här lanseringen.
Till att börja med kan man konstatera att Microsoft och Canonical, Ubuntuföretaget, måste ha jobbat intensivt tillsammans i det här projektet ett bra tag, säkert över ett år. Det är verkligen otroligt att inte mer information har läckt ut.
Läs också: Så ska Microsoft integrera Linux och Bash i Windows 10
Sedan kan man undra hur mycket kredd Ubuntu i allmänhet, och Canonical i synnerhet, kommer att ha kvar i renläriga Linux-, open source- och fri mjukvarukretsar efter det här. Inte mycket, tror jag. Snacka om att sälja sin själ. Faust och Robert Johnson ligger, milt uttryckt, i lä.
Jag antar att Richard Stallman ligger i sin säng och tuggar fradga just nu. Eller så är han på gott humör eftersom domedagsprofetiorna som han uppmålat på konferenser runt om i världen är på väg att besannas.
Om vi ska bli lite mer businessmässiga kan vi fundera över vad Microsofts Linuxsatsning verkligen kommer att innebära i praktiken för kunder och användare.
Kommer alla Windowsservrar i världen att börja köra Linuxprogram nu? Nej, så klart inte. Men bara vetskapen om att möjligheten finns kommer att undanröja en hel del tvivel mot att satsa på Microsoftteknik. Dessutom blir det enklare att rekrytera it-tekniker och systemadministratörer som kan ta med sig sina kunskaper mellan plattformar.
Vad gäller Bash ska kommandoradens lyster inte underskattas. Många är de mödosamt ihopknopade skripten som ligger till grund för en stor del av världens it-lösningar, nu blir de tillgängliga för Windows. Även om inte alla är lämpliga att köra i Windowsmiljön så är det en stor grej. Lägg till det att utbudet av mjukvara för Windows blir större, vilket i enstaka fall kan få stor betydelse.
Vi kan också fundera på de verkliga anledningarna till att Microsoft satsar på Linux. Jag tror verkligen att det finns ett stort antal Microsoftanställda som har genuint nobla skäl till att göra det här. Med det sagt behöver man inte vara särskilt konspiratoriskt lagd för att hitta mer ondskefulla drivkrafter för Microsoft.
Konspirationsteori nummer ett är att det är en Microsoftplan för att locka in, och låsa in, Linuxanvändare med teknik som i grunden är proprietär. Det kan absolut bli en följd av att satsa på Linux à la Microsoft, men det är svårt att säga hur stor vikt, om någon, Microsoft lägger på den möjligheten.
Läs också: Universella appar har svårt att locka utvecklarna – men Microsoft ger sig inte
Konspirationsteori nummer två är att det är ett tecken på att Microsoft mentalt har släppt sitt fokus på Windows, en gång för alla. Att Windows numera är så oviktigt för Microsoft att man inte bryr sig om att det besudlas med något som för inte så länge sedan sågs som en cancersvulst.
En mer balanserad teori är att Linux på Windows visar att Microsofts fokus numera ligger i molnet, inte på traditionella arkitekturer. Och då är det självklart att mindre skillnader mellan plattformar underlättar för alla, både kunder och leverantörer.
Tråkteorin är att it-utvecklingen har lämnat fasen i vilken operativsystem sätter dagordningen. De har helt enkelt förpassats till en nivå som man inte bryr sig särskilt mycket om.
Hur som helst, det är roligt att vara it-journalist just nu. Frågan är hur roligt det är att vara it-kund, i en tid då alternativen blir allt fler för varje dag.
En annan fråga är vad som är nästa steg för Microsoft. Jag vågar knappt gissa. Android som standardoperativ på Surface?