Det är inte första gången som det går att e-handla hos Åhléns – faktum är att varuhuskedjan startade en internetbutik redan runt millennieskiftet. Men då var inte marknaden mogen på allvar och e-handeln lades ner. Sedan dess har Åhléns blivit förbisprunget av i stort sett alla större detaljhandelskedjor.

Redan för några år sedan beslutades att det var dags för e-handel igen men det var inte gjort i en handvändning. Affärssystemet behövde moderniseras och integreras med den nya e-handelsplattformen, Intershop.

Läs också: Ikea bygger helt ny e-handel - ska fördubbla sin omsättning

Till sist var det i alla fall dags. I mitten av mars smygöppnade e-handeln med en nydesignad, responsiv sajt. På onsdag är det dags för det tunga artilleriet – då rullar en bred marknadsföringskampanj ut över landet.

– Då ska alla förstå att vi startat e-handel, säger Cecilia Mortimer Meurling, som just börjat som e-handelschef på Åhléns.

– Det var med flit vi väntade några veckor för att se att plattformen var tillräckligt stabil och att den hade tillräckliga prestanda. Men vi har redan kunder som har sett att vi har försäljning på nätet – vi började sälja från dag ett.

Precis som för de flesta andra är det omnikanal som gäller för Åhléns och konceptet click and collect som går ut på att man kan välja på om man vill hämta ut de beställda varorna i butik eller få dem hem. Eller returnera felköp från nätet i en butik.

– Vi vill koppla ihop det digitala och det fysiska så mycket som möjligt, säger Cecilia Mortimer Meurling.

E-handeln är en viktig satsning för Åhléns och en viktig del av strategin framåt. Men målen är ändå realistiskt satta tycker Cecilia Mortimer Meurling.

– Vi har ingen kniv på strupen men vi ska växa lönsamt.

Till att börja med finns inte hela sortimentet på nätet – man börjar med 20 000 produkter. Men efter hand ska ett sortiment på runt 48 000 produkter, motsvarande ett större varuhus som i Uppsala eller i Mall of Scandinavia finnas tillgängligt också på webben.

Trots att Åhléns är sent ut på e-handelsmarknaden är Cecilia Mortimer Meurling inte orolig.

– Man kan tycka att vi är sena men vi har varit måna om att få ut en bra produkt till kunderna. En nackdel kan vara att vi nu måste få in det i folks medvetande men det ska vi nog klara, vi har en stark digital närvaro sedan tidigare. Och fördelen är att vi kan titta på vad andra gjort och lära oss av erfarenheterna.

Läs också: Så ska förra Microsoft-toppen få Interflora att blomstra på nätet

En annan stor fördel är att det går att utvinna mycket mer information om vad kunderna vill ha konstaterar hon.

– Exempelvis kan vi se vad människor söker efter och inte hittar hos oss – kanske någon ny produkt. Det är information vi kan använda när vi planerar vad vi ska ta in och göra köpupplevelsen ännu bättre för kunden.

Vad händer då härnäst? Ja, det finns många idéer men vad som är bestämt vill Cecilia Mortimer Meurling vänta med att berätta. Det handlar om vilka tjänster man kan tänkas lägga på för att inspirera exempelvis – kanske ska konceptet personal shopper flyttas in i den digitala världen? Kanske kan man ge hudvårdstips? Och kanske ska personalen i varuhusen kunna hjälpa till och beställa från nätet om en vara är slut i butiken?

Finns det då något som är speciellt just för Åhléns e-handel?
– Eftersom vi är ett varuhus så har vi många produkter i olika segment som skönhet, mode, heminredning. Och vi har olika konkurrenter i olika segment – både utländska och svenska. Det som är vår fördel är just att vi har en mix så att det går att få olika typer av varor i en och samma leverans – hem eller till butik, säger Cecilia Mortimer Meurling.