Kryptovalutan bicoin har inte fått fäste i bankvärlden – men den underliggande blockkedjetekniken är på väg in med stormsteg. Inte så konstigt eftersom tekniken kan göra de finansiella transaktionerna betydligt snabbare och billigare än i dag.

Nu hoppar Microsoft på tåget på allvar genom ett samarbete med amerikanska startupföretaget R3 CEV som skapar blockkedjeapplikationer åt ett konsortium där 42 av världens storbanker, bland annat svenska Nordea och SEB, ingår.

Läs också: ”Som att gå från skrivmaskin till dator” – därför satsar svenska storbanker på bitcoin-teknik

Genom samarbetet får bankerna tillgång till molnplattformen Azure. Microsoft har åtagit sig att förse R3:s tekniklab runtom i världen inte bara med molnbaserade verktyg, tjänster och infrastruktur utan också resurser som teknikarkitekter, projektledare och support.

Före det här samarbetet med Microsoft har R3 också testat andra plattformar från bland annat IBM och Amazon, men nu blir Azure förstahandsvalet.

Läs också: IBM tar blockkedjan in i molnet – släpper mängder av applikationer som öppen källkod

Peggy Johnson, chef för affärsutveckling på Microsoft, säger till Wall Street Journal att det inte handlar om ett experiment för Microsofts del utan att företaget vill bli en central aktör på området.