Maj månad kan bli historisk. Efter år av användartapp väntas Internet Explorer till sist förlora positionen som världens mest använda webbläsare. Det blir i så fall första gången sedan slutet av nittiotalet som Microsoft tappar ledningen.

Under mars föll Microsofts webbläsares andel på datormarknaden med 1,4 procentenheter, uppger analysföretaget Net Applications för Computerworld. Den siffran gäller Internet Explorer och Microsoft Edge sammanräknat, och det är femtonde månaden i rad som de tappar mark.

Tillsammans har de båda webbläsarna för 43 procent av datormarknaden, för ett år sedan låg siffran på 57 procent. Om utvecklingen fortsätter kommer Microsoft snart se sig omsprungna av Google.

Läs också: Har Microsoft förlorat slaget om webbläsaren? Edge går ännu sämre än Internet Explorer

För samtidigt som Explorer och Edge blöder växer Chrome så det knakar. På ett år har Googles webbläsare växt med 14 procentenheter och används i dagsläget av 39 procent av datoranvändarna.

Även Firefox tappar också ordentligt och är nu nere på drygt tio procent av användarbasen. Safari och Opera ligger stabilt på knappt fem respektive två procent.

trend
Om den här trenden håller i sig kommer Google att gå om Microsoft under maj månad. Bild: Computerworld.