Det är billigare än någonsin att köpa hackertjänster på nätet, visar en ny undersökning.

Att komma åt någons Facebook-konto kostar en tusenlapp, kreditkortsuppgifter några hundringar och en trojan som fjärrstyr någons dator ligger i samma prisklass som en kaffe latte. En liten ddos-attack kan du få gratis – som varuprov.

Läs också: Nätexperten: Vi behöver en haverikommission för att lära oss av ddos-attackerna

Uppgifterna kommer från Dells säkerhetsföretag Secureworks som för tredje året i rad trålat sig igenom nätets skuggsidor. De har kollat prisutvecklingen på cyberbrott på marknadsplatserna på dark web och för de flesta tjänster pekar den rakt nedåt.

Så vad kostar det att köpa ett cyberbrott?

Hacka ett användarkonto…

...kostar 129 dollar, en dryg tusenlapp, i genomsnitt.

Secureworks har hittat hackare som glatt knäcker lösenordet till någons Facebook, Gmail eller Hotmail. Oftast lovar de att ha jobbet avklarat på några timmar, om det är riktigt krångliga fall kan det ta någon arbetsdag.

Att bryta sig in på en företagsmejl är däremot ordentligt mycket dyrare. Snittpriset ligger på 500 dollar.

Genomföra ett dataintrång…

...det kostar runt 350 dollar att hacka någons hemsida och stjäla datan.

Ddos-attacker…

...blir bara billigare. Från Swedbank till Schibsted, svenska företag har råkat ut för en lång rad överbelastningsattacker de senaste åren. Inte konstigt kanske, de kostar småpengar att genomföra.

Timpriset på en ddos-attack ligger på 5 till 10 dollar, upp något från 3 till 5 dollar förra året.

Hackarna verkar istället satsa på mängdrabatt. Ihållande attacker har blivit betydligt billigare, att sänka någons webbsida i en vecka kostade tidigare 350 till 600 dollar, nu är priset nere på 200 till 555 dollar. En hel månad kostar 1 000 dollar jämnt.

Läs också: Många företag är villiga att betala stora lösensummor för att slippa cyberbrott

De flesta har dessutom ett provapå-erbjudande: angrip målet i några minuter och se så att det fungerar som väntat innan du betalar. Utbudet är det inte heller något fel på, välj på attacker mot udp, tcp, http eller syn.

Kontrollera någons dator…

...kostar en spottstyver. Priset på trojaner som styr någon annans dator, remote access trojans, har störtdykt under de här tre åren. Mot några extra hundringar ger hackarna dessutom en kurs i hur de ska användas.

2012 kostade trojaner mellan 50 och 250 dollar, men nu är priset nere på 5 till 10 dollar. I värsta fall är det billigare att installera ett spionprogram än att köpa en take away-kaffe modell finare.

Komma åt ett svenskt bankkonto…

...kostar 400 dollar, det såg säkerhetsforskarna flera exempel på. Om det finns pengar på kontot vill hackaren så klart ha lite av kakan, det kan variera från en fjärdedel av bytet ner till några procent.

Använda någons betalkort…

...har blivit lite dyrare. Kortuppgifter går faktiskt mot trenden. Ett vanligt europeiskt Visa eller Mastercard kostar idag 40 dollar, upp från 28 dollar vid de förra undersökningarna.

Ett premiumkort, tänk guld- och platinumkort, kostar ytterligare några hundringar och landar på 50 till 60 dollar. 

Byta identitet…

...går också, för på dark webs marknadsplatser säljs inte bara digitala varor. Id-handlingar av olika slag är populärt byte och där har priserna ökat under åren.
Ett europeiskt pass kostar nu 1 200 till 3 000 dollar, en rejäl uppgång från de 200 till 500 dollar de gick loss på tidigare.

Amerikanska pass är ännu dyrare. Prisspannet ligger på 3 000 till 10 000 dollar, men för brottslingar som gillar att pyssla går det att komma billigare undan: en mall för att trycka ditt eget pass kostar bara 100 till 300 dollar.

Hackarna har blivit proffs

Förutom prispressen har Secureworks kunnat se en annan trend: cyberbrottslingarna blir allt mer måna om att göra sina kunder nöjda. Kundtjänst dygnet runt, stammisrabatter och prova på-erbjudanden har blivit vanligt förekommande.

En enskild hackare berättar på ett forum att hen jobbar 11 till 23 varje dag och bara tar rast för lunch och middag. På fredag slutar hen visserligen redan klockan sex, men håller öppet igen på lördagar och söndagar mellan 12 och 15.

Läs också: Antalet skadliga webbsidor är på väg mot en ny rekordnivå

En annan, större hackergrupp som specialiserar sig på att ”hacka sig in i stora organisationer” marknadsför sig som vilket bemanningsföretag som helst med sloganen ”vi är Pålitliga och Professionella”. Missnöjd med tjänsten? Då blir det pengarna tillbaka.

En annan grupp som säljer ddos-attacker lovar stamkunder ordentliga rabatter. För det kan ju vara bra att ha om du vill slå ut ”dina konkurrenters hemsidor eller forum” som de uttrycker det.

”Våra tjänster är ett enkelt sätt att lösa problem med konkurrenter och fiender”, slår hackarna fast.